SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Septembra bo na Wall Streetu lomastil medved, pri nas pa politika

4

termometer

September je za ameriške delniške trge zgodovinsko gledano najslabši mesec leta. Oči na ljubljanskem borznem parketu pa bodo uprte v reševanje bančnega sektorja.

Negotovosti na svetovnih borznih trgih še ni videti konca. Finančnik Scott Minerd iz ameriške finančne družbe Guggenheim Partners je za spletni portal businessinsider.com izračunal, da je indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P v svoji zgodovini prav septembra končal najslabše, v povprečju 1,1 odstotka pod gladino. Čeprav S&P v osnovi odraža gibanje ameriškega borznega trga, pa je tudi dober barometer stanja na svetovni ravni.

"Zgodovinsko gledano je september najslabši mesec za borzni trg v ZDA," je strnil Minerd. "Septembrska povprečna izguba indeksa S&P od leta 1929 do lani je znašala -1,1 odstotka. To je le eden od treh mesecev leta z negativnim povprečnim donosom v tem času," ugotavlja Minerd.

Če izvzamemo februar in maj, ko je imel indeks S&P v povprečju prav tako negativni trend (-0,2 % oz. -0,1 %), pa so preostali meseci leta vlagateljem prinašali pozitivne donose. Najdonosnejša meseca na Wall Streetu sta sicer julij in december, ki sta imela v povprečju 1,5-odstoten donos.

Največji padec je sicer S&P doživel leta 1931, ko je izgubil kar 30 odstotkov svoje vrednosti. Tudi letošnji september naj bi po napovedih Minerda zaznamoval negativni trend.

"Makroekonomska negotovost, s katero se soočajo ZDA in svetovno gospodarstvo, se bo nadaljevala tudi septembra," nadaljuje Minerd. "Ukrepi centralne banke ZDA, proračunske razprave v Washingtonu in nemške parlamentarne volitve lahko povečajo nestabilnost na svetovnih finančnih trgih," zaključi Minerd.

Ljubljansko borzo bo zaznamovala politična jesen Z njim se strinja tudi borznik Marko Pavlović iz Gorenjske borznoposredniške družbe GBD, ki je hkrati prepričan, da slovenski borzni trg nikakor ne moremo primerjati z gibanjem indeksov na Wall Streetu. Ljubljanska borza je namreč izredno lokalnega značaja in gibanje svetovnih indeksov ne vpliva na slovenski trg. "Tuji borzni indeksi dosegajo rekordne ravni, slovenski indeks pa je na dnu," je ponazoril Pavlović.

"Indici v ZDA in Evropi kažejo, da bodo zaradi velike količine denarja v obtoku centralne banke prenehale tiskati denar oz. ga bodo začele celo odkupovati nazaj. Vse to povzroča trenutne borzne padce. To trend bi se lahko nadaljeval tudi septembra in korekcija bi lahko bila konkretna," ocenjuje Pavlović.

Oči na ljubljanskem borznem parketu pa bodo po njegovem predvsem uprte v reševanje bančnega sektorja, kjer pričakuje, da bomo dosegli dno. "Čiščenje bilanc Probanke in Factor banke, reševanje Abanke, Nove KBM in Gorenjske banke ter morebitne napovedane prodaje državnih deležev v gospodarskih družbah bodo zaznamovale jesensko borzno dogajanje," je prepričan. Nekatere manjše banke imajo namreč v bilancah tako velike luknje, da bodo slej ko prej klecnile, je dodal Pavlović.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin