SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef HSE napovedal obdobje odrekanja in okrcal sindikate

0

termometer

 | Foto:
Čaka nas zelo zahtevno obdobje in marsikatero odrekanje, je ob predstavitvi sprejetega petletnega načrta povedal prvi mož HSE Blaž Košorok.

"Gre za izjemno pomemben dokument, ki smo ga čakali deset let," je še povedal Košorok, izvršni direktor razvoja in raziskav Djordje Žebeljan pa je pojasnil, zakaj načrt ne zajema daljšega časovnega obdobja: "Glede na turbulentnost trga energetske korporacije ne sprejemajo dolgoročnih načrtov – praviloma načrtujejo za tri ali pet let, redkeje sedem." Žebeljan: Obnovljivi viri ne temeljijo na tržnih osnovah Razmere na trgu je opisal kot zelo zahtevne, predvsem zaradi nizkih in "drastično padajočih" cen električne energije, zlasti v trgovini na debelo. "Evropa namerava do leta 2020 proizvajati 40 odstotkov energije iz obnovljivih virov, kar pomeni, da bo še vedno 60 odstotkov električne energije prihajalo iz klasičnih elektrarn."

Padec cen Žebeljan pripisuje nelojalnim subvencijam, saj "obnovljivi viri ne temeljijo na tržnih osnovah". Opozoril je, da tudi velike tuje energetske korporacije svoje prestrukturiranje utemeljujejo na subvencioniranih virih in da se tudi pri nas "obrestujejo samo tiste naložbe, ki imajo zagotovljen denarni tok s subvencijami".Košorok: Sindikati niso to, za kar se izdajajo "Nekateri socialni partnerji sprejetemu načrtu rečejo sanacijski načrt, a mi temu ne moremo pritrditi," je dejal Košorok in poudaril, da je to razvojni načrt. Ob tem je vendarle povedal, da bo petletno obdobje, ki ga ta načrt zajema, "zelo zahtevno in z marsikaterim odrekanjem". Glede napovedi stavke je povedal, da "sindikati niso to, za kar se izdajajo", in da "sledijo svojim parcialnim interesom". Meni, da se sindikati ne zavedajo vseh razsežnosti in pomena upravljanja tako obsežnega sistema, kot je HSE.

Upajo na izdajo obveznic, a vse bo odvisno od tržnih razmer Za 300 milijonov evrov, ki jih morajo refinancirati v prihodnjih dveh mesecih, nameravajo izdati obveznice. V ta namen pridobivajo potrebna dovoljenja, naročili so tudi izdelavo bonitetne ocene, še pred tem bodo poskusili zagotoviti premostitveno posojilo. Kljub resnim finančnim razmeram, deloma tudi zaradi prekoračitve naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, za zdaj vse svoje finančne obveznosti izpolnjujejo pravočasno in dokler bo tako, ni nevarnosti za unovčitev državnega poroštva za posojilo Evropske investicijske banke, katerega glavnica je vredna 440 milijonov evrov, sta pojasnila Košorok in finančni direktor Stojan Nikolić.

Končna odločitev o izdaji obveznic bo, pojasnjuje Nikolić, sprejeta glede na tržne razmere, ki se lahko spremenijo v zelo kratkem času.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin