SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še danes pripombe na vrednost nepremičnin prek spleta

1

termometer

Lastniki nepremičnin lahko še danes prek aplikacije na spletni strani geodetske uprave podajo pripombo na ocenjeno vrednost njihove nepremičnine.

Lastniki se lahko v spletno aplikacijo na www.obvescanje.si prijavijo z geslom, ki go ga prejeli v obvestilu Geodetske uprave RS (Gurs), in enotno matično številko občana oz. matično številko podjetja. Gurs lahko obvestijo, da se jim zdi ocenjena vrednost, kot so jo prejeli v obvestilu, prenizka ali previsoka. Podaljšali rok zaradi tehničnih težav Rok za oddajo pripomb po pošti ali osebno v pisarnah geodetske uprave se je iztekel v torek, zaradi težav z dostopom do spletne aplikacije - do katerih je prišlo zaradi velikega števila obiskovalcev, ki so želeli pred iztekom roka podati pripombo - pa so se odločili rok za oddajo pripombe prek spleta podaljšati do vključno danes. Na Gursu sicer pravijo, da so že zbrali dovolj pripomb, da bodo lahko ustrezno popravili določene napake pri modelih vrednotenja.

Pričakovati je spremembe To velja predvsem pri obravnavi zemljišč za gradnjo stavb, saj so vprašljivi podatki o namenski in dejanski rabi, pri vrednotenju kmetijskih in gozdnih zemljišč na strmih pobočjih in višjeležečih območjih, vrednotenju zemljišč, na katerih stojijo nepomembni objekti in ki so bila obravnavana kot pozidana zemljišča, ter pri vrednotenju hiš, saj na nekaterih območjih ob razpršeni gradnji niso natančno zarisali vrednostnih con.

Več kot milijon pripomb Doslej so prejeli več kot milijon pripomb na vrednost in sprememb podatkov, od tega največ na ocenjeno vrednost in na lastništvo. Druge podatke o nepremičnini in lastništvu bo mogoče urejati tudi v prihodnje, Gurs pa svetuje, da jih lastniki uredijo do uradne uporabe podatkov, predvidoma do konca leta.

Gurs bo pripombe na vrednost obdelal do septembra, predvidoma novembra pa bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Uredba bo predvidoma začela veljati decembra, s tem pa bodo nepremičnine dobile tudi uradno pripisano vrednost, ki bo izračunana na stanje trga na 1. julij 2010. Podatke bodo vnesli v register nepremičnin, kjer bodo na voljo za uporabo v različne namene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin