SiolNET. Posel danes Novice
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sberbank: Prodaja delnic Mercatorja Agrokorju je ena od rešitev

0,24

termometer

Sberbank
Foto: STA

Prodaja okoli 18-odstotnega deleža slovenskega Mercatorja hrvaškemu koncernu Agrokor je "morebitna rešitev v konsolidaciji najvrednejšega premoženja skupine Agrokor", je za hrvaški časnik Večernji list povedal podpredsednik ruske banke Sberbank Maksim Poletajev. Potrdil je, da Sberbank pričakuje okoli 40-odstotni delež v novem koncernu.

Poletajev je povedal, da še ni pripravljena končna različica sporazuma o prodaji 18 odstotkov Mercatorja v zameno za lastniški delež Sberbank v novem hrvaškem koncernu.

Če bo dogovor uresničen, bo Sberbank dobil dodatne deleže v Agrokorju, ki bodo sorazmerni vrednosti delnic Mercatorja. Kot je še pojasnil, bo pogodba temeljila na načrtu poravnave, a zamenjava delnic ne bo vplivala na odstotek poravnave preostalih upnic koncerna.

"Velika priložnost ne le za Hrvaško, ampak tudi za Slovenijo"

Napovedal je, da se bodo o prodaji delnic Merctorja pogovarjali tudi s slovenskimi oblastmi, ker si želijo, da bo Agrokor uspešna in transparentna zgodba. Meni, da je poravnava velika priložnost ne samo za Hrvaško, ampak tudi za Srbijo in Slovenijo, da bi zgradili družbo, ki bi lahko "igrala v ligi prvakov".

Poletajev je dejal, da se pogajanja o poravnavi v Agrokorju bližajo koncu, a da natančen delež Sberbank v novi lastniški strukturi ni še znan. Potrdil je, da je "približno točna" navedba iz novinarskega vprašanja, da bosta imeli ruski banki Sberbank in VTB približno 46,5-odstotni delež.

Ruski bankir je napovedal, da na kratki rok ne nameravajo prodajati svojih deležev v novem koncernu in da bo prodaja odvisna od kakovosti ponudbe. Ponudba pa bo odvisna od finančnega položaja in poslovne uspešnosti novega koncerna. Kot je še izpostavil, v celotnem postopku nimajo nobenih političnih ciljev, le ekonomske in poslovne interese, ter se bodo osredotočili na rast in razvoj Agrokorja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin