Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
23. 10. 2013,
14.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 14.23

7 let, 2 meseca

S kaznijo si lahko zniža davčno osnovo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Banka JP Morgan Chase naj bi se z ameriškim pravosodnim ministrstvom v zadevi hipotekarne obveznice dogovorila o poravnavi v višini 13 milijard dolarjev, a kot kaže, kazen le ne bo tako huda.

Reuters, sklicujoč se na dva dobro obveščena vira, poroča, da naj bi ameriška banka za kazen na koncu namesto rekordnih 13 milijard dolarjev (9,5 milijarde evrov) plačala "le" okoli devet milijard, saj naj bi lahko večino denarne kazni uveljavila kot davčno olajšavo. S tem bo ameriška vlada dobila manj, kot je bilo dogovorjeno.

Banke si lahko pogosto znižajo svojo davčno osnovo s pravnimi poravnavami, davčnih ugodnosti pa niso deležne za plačilo kazni zaradi kršenja zakona. JP Morgan Chase in ameriška vlada se pogajata o davčnem obravnavanju poravnave, kar bo dramatično vplivalo na dokončno višino, ki jo bo morala plačati banka.

Banka bi lahko prihranila štiri milijarde JP Morgan Chase se s skupino vladnih agencij pod vodstvom pravosodnega ministrstva pogaja o poravnavi, ki naj bi vključevala za dve milijardi dolarjev kazni. Dodatne štiri milijarde, ki naj bi bile namenjene pomoči imetnikom hipotekarnih obveznic, štejejo kot davčna olajšava. Ali bo kot davčna olajšava štelo tudi sedem milijard dolarjev, še ni jasno, najverjetneje pa bo večino tega zneska, če že ne celotnega, banka lahko navedla kot davčno olajšavo, poroča Reuters.

Banka bi lahko prihranila do nekaj več kot štiri milijarde dolarjev, če bi ob 38-odstotnem davku lahko kot davčno olajšavo navedla 11 milijard dolarjev kazni. Vendar pa bi se vlada lahko dogovorila o izjemi in zahtevala, da banka delov tega zneska ne odšteje od svojega dohodka, ki je obdavčljiv.

Dogovor ne bi končal preiskave Dogovor o poravnavi v zvezi s hipotekarnimi obveznicami pred izbruhom finančne krize leta 2008 med JP Morgan Chase in pravosodnim ministrstvom ne bo ustavil kazenske preiskave aktivnosti banke, ki jo je odredilo sodišče v Sacramentu, privedla bi lahko do vložitve tožb proti posameznikom in še povišala kazen za banko.

Poravnava pa bi končala tožbo, ki jo je proti banki vložil generalni tožilec v zvezni državi New York Eric Schneiderman, in ločeno tožbo Ameriške zvezne agencije za nepremičninske finance (Federal Housing Finance Agency – FHFA). Ta je banko obtožila, da je pred izbruhom krize leta 2008 precenila kakovost stanovanjskih hipotekarnih obveznic, ki jih je nato prodala paradržavnima hipotekarnima družbama Fannie Mae in Freddie Mac. Ti dve je morala država nato rešiti pred propadom, saj jamčita za levji delež ameriških hipotekarnih posojil.

Ne spreglejte