SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ryanair s skoraj 50-odstotno rastjo dobička

1

termometer

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v prvem četrtletju tekočega finančnega leta, ki se je končalo junija, zabeležil 139,3 milijona evrov dobička.

To je kar 48,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dober rezultat je posledica večjega števila prepeljanih potnikov.

Zaradi vulkanskega pepela 44,8 mio evrov stroškov Čisti dobiček, ki ga je Ryanair zabeležil v prvem četrtletju lanskega leta, je bil nižji zaradi stroškov v višini 44,8 milijona evrov, ki jih je družba zabeležila v luči zaprtja zračnega prostora zaradi vulkanskega pepela z islandskega ledenika. Če teh stroškov ne bi bilo, bi dobiček v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni narasel le za odstotek.

Več potnikov in dražje gorivo Število prepeljanih potnikov se je v obravnavanem obdobju povečalo za 18 odstotkov na 21,3 milijona, zato so se prihodki skupine povečali za 29 odstotkov na 1,15 milijarde evrov. Stroški goriva so se ob tem povečali za 49 odstotkov na 427 milijonov evrov.

Izvršni direktor irskega nizkocenovnega prevoznika Michael O'Leary je ob tem pojasnil, da je na povečanje števila potnikov vplivalo lansko zaprtje zračnega prostora zaradi vulkanskega pepela. "Rast prometa je v prvem četrtletju spodbudilo nepotrebno zaprtje zračnega prostora aprila/maja lani, ki je sledilo izbruhu pepela z islandskega ledenika, zaradi česar smo odpovedali 9400 letov in izgubili skoraj 1,5 milijona potnikov," je pojasnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin