Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 11. 2021,
15.36

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

21

Natisni članek

Gen energija GEN-I Robert Golob

Torek, 9. 11. 2021, 15.36

2 leti, 5 mesecev

Lastniki GEN-I niso izbrali novega direktorja. Odločali bodo ponovno. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

21

Skupščina družbe Gen-I danes ni glasovala o vnovičnem imenovanju Roberta Goloba za predsednika uprave družbe. Nadzorni svet Gena Energije namreč v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje. Je pa to podjetje danes skupščini Gen-I za Golobovega naslednika predlagalo Davorja Dimiča, a ni dobil podpore.

Podjetje Gen Energija je danes na podlagi ponedeljkovega obveznega navodila svojih nadzornikov podalo predlog dveh novih kandidatov Gena Energije za člana uprave Gen-I, in sicer Davorja Dimiča v vlogi predsednika uprave in Jureta Sokliča v vlogi člana uprave, so po skupščini pojasnili v Gen-I.

Kdo je bil proti predlaganima kandidatoma?

"Glede na to, da predloga imen za novo poslovodstvo nista bila predhodno usklajena niti se skupščina z njima ali z njuno vizijo razvoja podjetja ni uspela seznaniti, kandidata nista prejela podpore," so povedali. 

Kot poročajo mediji, za odpovedjo podpore predlaganima kandidatoma stojijo nadzorniki Gen-EL Andrej Ribič, ki je bil v petek krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljane, Martin Novšak, ki vodi Gen Energijo, ter Maks Helbl in Gregor Lojk, ki sta zaposlena v Gen-I. Direktorici Gen-EL Martini Pohar naj na današnji seji nadzornega sveta te družbe za to ne bi dali zelene luči.

Golob na vrhu GEN-I vsaj še dober teden dni

Trenutna uprava Gen-I z Golobom na čelu ima mandat do 17. novembra, zato se je do te problematike opredelil tudi svet delavcev, "ki izraža zaskrbljenost z upravljanjem družbe s strani družbenikov in zahteva, da mu družbeniki omogočijo aktivno sodelovanje pri upravljanju družbe v okviru zakonskih pristojnosti". Če novo vodstvo podjetja ne bo izbrano do 17. novembra, bo o novi upravi odločalo sodišče.

Robert Golob
Novice Bo tajni načrt Roberta Goloba danes dokončno padel v vodo?

Golob pod mizo prodajal GEN-I?

Iz dokumentov, ki jih je v preteklih dneh objavil Planet TV, izhaja, da je Golob že konec avgusta skupaj s podjetjem Elektro Ljubljana v tajnosti začel priprave na prodajo slabe polovice Gen-I, največjega slovenskega trgovca z električno energijo. Šlo je za skrivnost, o kateri do prejšnjega tedna niso vedeli ničesar niti nadzorniki niti uprava krovne družbe Gen Energija, pa tudi ne Slovenski državni holding, je poročal Planet TV.

"To je zame malo presenečenje, to vprašanje, in ga prvič slišim. Ne more prodati 75 odstotkov, zato ker imamo predkupno pravico. Mi imamo tam že 25-odstotni delež in s tem predkupno pravico deleža, ki ga ima Elektro Ljubljana. Zato se to ne more zgoditi," je informacije komentiral generalni direktor Gen Energija Martin Novšak

Robert Golob
Novice Planet TV: Kdo bo javnosti nalil čistega vina o GEN-I in odziv Elektro Ljubljana #video
Kakšen je Golobov načrt za prodajo GEN-I?
Golob bi s prodajo družbe GEN-EL naložbe, katere solastnica je GEN-I, v resnici prodal tudi delež v GEN-I, saj je GEN-EL hkrati tudi solastnica družbe GEN-I.  
Družba GEN-I je namreč v lasti dveh družbenikov: GEN energije in GEN-EL naložb. Družbenika imata oba 50-odstotno lastništvo. Lastniki družbe GEN-EL naložbe pa so GEN Energija (25 odstotkov), Gen-I (50 odstotkov) in Elektro Ljubljana (25 odstotkov), katerega predsednik uprave Andrej Ribič je bil prejšnji teden razrešen s položaja.
Skupina GEN je sicer vodilna slovenska elektroenergetska skupina, ki združuje podjetja za proizvodnjo električne energije, trženje in prodajo ter razvoj. GEN Energija je krovna družba v skupini GEN in je v 100-odstotni lasti države. 
Ne spreglejte