Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2011,
9.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 4. 2011, 9.21

7 let, 2 meseca

Računsko sodišče za razrešitev uprave Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Računsko sodišče je ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo.

Gre za porevizijsko poročilo v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska - Ponikve. Zato je sodišče predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave družbe.

Predlog za začetek postopka razrešitve predsednice uprave Darje Duhovnik Nadzorni svet, ki ga vodi Milan Medved, je tako s strani računskega sodišča dobil predlog za začetek postopka razrešitve predsednice uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Mateje Duhovnik in članice uprave družbe Gordane Bošković.

Računsko sodišče je ocenilo, da je Dars pri naročilu novih cenitev zemljišč, ki naj bi služile za potrebe sklenitve novega sporazuma z družbo Avtotransport Kovačič, hudo kršil obveznost novega poslovanja. Uprava družbe je v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršnekoli škode. Sodišče tako ravnanje Darsa ocenjuje kot negospodarno, saj so stroški teh cenitev nepotrebni.

Računsko sodišče je v zahtevi za odzivno poročilo izrecno poudarilo, naj se cenitve izvedejo le oz. šele tedaj, če bi zahtevek Avtotransporta Kovačič presegal zahtevo za izgraditev nadvoza. Zaradi nesodelovanja fizične osebe in družbe Avtotransport Kovačič ocenjevalci tudi niso razpolagali z ustreznimi podatki za cenitve, zato te tudi niso dokončne, saj vsebujejo vrsto omejitev.

Nepravilnost in nesmotrnost pri ponovljenih cenitvah Tako je izkazana vrednost škode zaradi potrebne izgradnje nadvoza izkazana v vrednosti 508.000 evrov, kar naj bi izhajalo iz ponudb izvajalcev, čeprav Dars v tožbi na ničnost pogodbe in sporazuma uveljavlja škodo v višini 347.000 evrov, kot je dejansko stala izgradnja nadvoza.

Največja nepravilnost in nesmotrnost pri ponovljenih cenitvah pa izhaja iz naročila ocenjevalcem, da morajo oceniti vrednost investicij, ki jih mora fizična oseba izvesti, da bo zagotovila nadomestno parkirišče, zaradi česar je v novih cenitvah vsebovan tudi izračun škode zaradi potrebne ureditve novega parkirišča v višini 312.000 evrov. Ta odškodnina je bila fizični osebi v celoti že izplačana v delu neoporekane odškodnine za zemljišča in zunanjo ureditev v skupni vrednosti 663.000 evrov - od tega se na zunanjo ureditev nanaša 307.000 evrov, zato cenitev v tem delu ni bila niti potrebna.

Računsko sodišče je sicer kot zadovoljivo ocenilo ravnanje uprave Darsa glede vložitve skupne tožbe z državnim pravobranilstvom na ničnost dela pogodbe in sporazuma s fizično osebo. Prav tako je kot zadovoljive ocenilo izvajanje nadzora nadzornikov Darsa nad preostalimi primeri izplačil odškodnin na odsekih Pluska - Ponikve in Ponikve - Hrastje.

Podrobnosti porevizijskega poročila bo računsko sodišče sicer predstavilo na današnji novinarski konferenci.

Ne spreglejte