Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2014,
9.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalstvo

Sobota, 12. 7. 2014, 9.45

7 let, 2 meseca

Prvi mož Turkish Airlinesa: Trenutno nas zanima samo organska rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Turško letalsko družbo Turkish Airlines, ki se je v preteklosti omenjala kot mogoč strateški partner Adrie Airways, trenutno zanima samo organska rast, je povedal prvi mož družbe Temel Kotil.

Prihodnost evropskih nacionalnih prevoznikov ga ne skrbi, poziva pa k spremembam na letališčih, saj bi morali biti t.i. hubi po njegovem odprti 24 ur.

Enkrat dnevno iz Ljubljane v Istanbul Turkish Airlines, ki velja za enega najuspešnejših letalskih prevoznikov na svetu, enkrat dnevno povezuje Ljubljano in Istanbul, Kotil pa je z iztržkom linije zadovoljen. "To je za nas zelo dober posel. Smo zelo zadovoljni in razmišljamo o povečanju števila letov," je dejal ob robu petkove slovesnosti ob sprejemu indijske letalske družbe Air India v združenje Star Alliance v New Delhiju.

S sodelovanjem s slovenskim letalskim prevoznikom Adrio Airways, ki je ta teden iz Bruslja dobila dobro novico, da ji ne bo treba vračati pretekle državne pomoči, je predsednik in glavni izvršni direktor Turkish Airlinesa zadovoljen. Družbi sta že podpisali sporazum o letenju pod skupno oznako, t. i. code share dogovor, vendar Kotil meni, da bi morali sodelovanje še okrepiti. Čeprav družbi tekmujeta na trgu, obe delata za potnike, je bil jasen.

Turkish Airlines se je v preteklosti omenjal kot mogoč strateški partner Adrie Airways. Za družbe iz držav, ki niso članice EU, sicer velja, da lahko v prevozniku iz Unije prevzamejo največ 49-odstotni lastniški delež, kar mnoge od lastniških vstopov odvrne, saj težje uveljavijo svojo strategijo.

"Trenutno nam veliko časa vzame širitev. Rastemo s približno 18-odstotno stopnjo na leto. Ta kontinuiteta rasti traja že zadnjih deset let. Danes se osredotočamo bolj na organsko rast kot na povezovanje z drugimi letalskimi družbami," je pojasnil Kotil. Na vprašanje, ali bi jih vstop v Adrio Airways morda zanimal v prihodnje, je odvrnil, da to ni vprašanje oz. odločitev za danes.

Optimistično glede evropske letalske industrije Turkish Airlines v zadnjih letih kljub krizi beleži rast. Lani so ustvarili 7,1 milijarde evrov prihodkov in 417 milijonov evrov dobička iz poslovanja, v desetih letih pa naj bi prihodek poskočil na 17 milijard evrov.

Kotil, sicer tudi predsednik Združenja evropskih letalskih prevoznikov (AEA), je glede evropske letalske industrije optimističen, saj za njo stoji veliko gospodarstvo. "Menim, da se bosta Evropa in Azija v prihodnosti še tesneje povezali, to približevanje ponazarja tudi Air India. Evropa se ozira za hitro rastočimi trgi, kot je Indija. To obeta nadaljnjo rast," je dejal.

A za to bo treba rešiti tudi nekaj težav. "Prihodnost za evropsko letalsko industrijo je zelo svetla, vendar bi morali rešiti težave na letališčih," je dejal. Nekateri hubi oz. velika vozlišča niso odprti 24 ur, kar letalskim družbam povzroča škodo.

"Na vzhod letijo pozno zvečer, v Ameriko zgodaj zjutraj, kar pomeni, da se izgubljajo povezave. Evropski politiki bi morali to težavo rešiti. Ne gre za vsa letališča, ampak hubi bi morali biti odprti 24 ur," je dejal. Na vprašanje, komu daje več možnosti za uspeh, nizkocenovnikom ali nacionalnim prevoznikom, pa je dejal, da vidi svetlo prihodnost za nacionalne prevoznike. "Nizkocenovniki so druga zgodba," je prepričan. S pogoji na osrednjem slovenskem letališču Jožeta Pučnika je zadovoljen, recept za uspeh letalske družbe pa je po njegovem mnenju preprost: "Rad imej potnike. To je to."

Ne spreglejte