Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
9.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Probanka prodaja ponudba

Torek, 23. 8. 2011, 9.32

1 leto, 2 meseca

Probanka išče kupca za hčerinsko družbo Probanka upravljanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prodaja dejavnosti vzajemnih skladov in nova organiziranost finančne skupine bi za Probanko pomenila kapitalsko okrepitev in racionalizacijo v poslovanju, pravijo v banki.

Trenutno so še v fazi zbiranja ponudb, med potencialnimi kupci pa se omenja KBM Infond.

"Smo v fazi zbiranja potencialnih upravljavcev"

"Upravi banke in Probanke upravljanje sta trenutno v fazi zbiranja interesa potencialnih slovenskih in tujih upravljavcev, zato ne moremo izpostavljati niti posameznih možnosti niti razmišljati o morebitnem razpletu," so o tem, kdaj naj bi bil posel sklenjen in ali drži, da prav s KBM Infondom, odgovorili v Probanki.

Kot pojasnjujejo, tako v svetu kot pri nas prihaja do trendov konsolidiranja dejavnosti znotraj finančne industrije. V tem trenutku to po njihovem pomeni usmeriti se v svoj osnovni bančni posel, torej komercialno bančništvo, v svojo ponudbo pa vključevati vse tiste druge finančne produkte, ki bodo njihovo storitev kompletirali za potrebe najzahtevnejšega komitenta.

Dopolnjevanje ponudbe z vzajemnimi skladi

Nove možnosti v iskanju racionaliziranja in konsolidiranja finančne skupine Probanke se nanašajo na dejavnost upravljanja vzajemnih skladov, katere konsolidacija poteka na slovenskem finančnem trgu prav v tem času.

Banka ima kot stoodstotna lastnica odvisne družbe Probanka upravljanje možnost, da se v proces konsolidacije vključi na način, da dejavnost upravljanja vzajemnih skladov prenese oziroma odproda tistim družbam, katerih osnovna dejavnost je upravljanje vzajemnih skladov. To pomeni, da se banka osredotoči na razvoj produktov osnovne bančne dejavnosti, svojo ponudbo pa na isti način kot danes dopolnjuje s produkti vzajemnih skladov, so še zapisali v Probanki.

"Ne moremo komentirati poslovnih odločitev"

V KBM Infondu navedb medijev, da se prav oni zanimajo za nakup omenjene družbe, ne želijo niti potrditi niti zanikati. "V skladu z našo poslovno prakso ne moremo komentirati morebitnih poslovnih odločitev, dokler te niso dokončno sprejete. S potrditvijo ali zanikanjem sodelovanja pred sprejetjem dokončne odločitve bi lahko povzročali potencialno poslovno škodo eni ali vsem strankam v postopku," so povedali.

Po prevzemu upravljanja vzajemnih skladov Krekove družbe nakup Probanke upravljanje za KBM Infond velik zalogaj, zato ni mogoče izključiti, da bi pred končno izvedbo posla NKBM dokapitalizirala svojo hčerinsko družbo.

Vrednost Probanke se ocenjuje na osem do dvanajst milijonov evrov

Vrednost Probanke upravljanje, ki ima v svojih devetih vzajemnih skladih nekaj manj kot 100 milijonov evrov sredstev, namreč ocenjujejo na osem do dvanajst milijonov evrov, medtem ko je KBM Infond za prevzem upravljanja vzajemnih skladov Krekove družbe po naših informacijah odštel okoli tri milijone evrov, še dodaja Dnevnik.

Ne spreglejte