Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
8.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

4

Natisni članek

Dimitrij Zadel Primorska Luka Koper

Torek, 30. 1. 2018, 8.39

6 let, 2 meseca

Pred Luko Koper protest v podporo delavskemu boju #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

4

protest Luka Koper | Foto Andrej Peroša

Foto: Andrej Peroša

Na protestu pred Luko Koper se je danes zbralo okoli tisoč ljudi, ki so podprli sindikalista Mladena Jovičića in samo delavsko gibanje v Luki. Shoda so se udeležili tudi luški delavci, večinoma pa je šlo za zunanje podpornike, med njimi mnoge iz vrst sindikatov. Zbrani so opozorili na pritiske na zaposlene in na nerešeno problematiko delavcev IPS.

Video: Planet TV

"Vstala primorska, vstani Slovenija!"

Okoli uro dolg protestni shod, za katerega je pobudo dala civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija! in ki se je odvijal na parkirišču pred upravno stavbo Luke Koper, so protestniki sklenili s približno četrt ure dolgim pohodom okoli krožišča pred vhodom v Luko, zaradi česar je bil tovorni promet v in iz pristanišča za kratek čas ustavljen.

Protestniki so skandirali slogane, kot so: "Luke ne damo!" in "Mladena ne damo!". Zgovorni so bili tudi transparenti, ki so se glasili: "Mi vsi smo Mladen!", "Primorske ne damo", "Ne preizkušajte našega potrpljenja".

luka koper protest | Foto:

Mersad Kovačević iz sindikata žerjavistov je prišel na shod zaradi dogajanja v zadnjih dneh in poskusov vročitve odpovedi delovne pogodbe njihovemu sodelavcu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću. Kot je ocenil, bodo s protestom "pokazali vsem, da je tu nekaj narobe".

Protesta so se udeležili številni predstavniki sindikatov, ki so izrazili solidarnost sindikatom in delavcem znotraj Luke Koper.

protest Luka Koper | Foto: Andrej Peroša Foto: Andrej Peroša

Tomaž Slavec iz Levice je opozoril, da je treba ustaviti plenjenje države. Kot je poudaril, so najprej odstranili neposlušne člane nadzornega sveta, nato upravo "in sedaj so na vrsti predstavniki zaposlenih". Ob tem je tudi spomnil, da eden glavnih argumentov za zamenjavo Matićeve uprave ni rešen. "Kje je zdaj načrt zaposlovanja delavcev IPS," se je vprašal.

Po njegovem tudi ne gre v primeru Jovičića le za napad na sindikalno organiziranje, vse zaposlene in delavstvo nasploh, pač pa tudi za napad na skupno premoženje.

luka koper protest | Foto: Andrej Peroša Foto: Andrej Peroša

Na nereševanje problematike delavcev IPS so opozorili tudi drugi govorci. Diana Kos iz sindikata poštnih delavcev je tako izpostavila vzorec odpuščanj sindikalistov v drugih podjetjih, od Pošte Slovenije do Arrive in sklenila, da ne gre za naključje, ampak za vzorec z namenom dolgoročne prekarizacije delavstva. Kot je dodala, bi morale "odleteti vse uprave, ki ne rešujejo problema prekarizacije, in morala bi odleteti vlada, ki vse to dopušča".

Na shodu je bil prisoten tudi predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar, ki je ob robu shoda ocenil, da gre za odziv na "odkrit napad na delavsko gibanje v Luki Koper".

protest Luka Koper | Foto: Andrej Peroša Foto: Andrej Peroša

Po njegovih besedah z upravo sicer potekajo "intenzivni pogovori, da se reši nastali položaj in jaz verjamem in upam, da bomo prišli do nekih skupnih zaključkov čim prej in da se poslovanje Luke Koper in delo vrneta v normalno stanje". Znano je namreč, da žerjavisti od konca prejšnjega tedna počasneje delajo, zaradi česar so v minulih dneh že nastale zamude.

Slosar je pri tem poudaril, da žerjavisti trenutno presegajo norme in da delo poteka v skladu z notranjimi predpisi in določbami iz varstva pri delu. "Pazi se bolj, kot se lahko pri hitenju," je navedel ter dodal, da je žerjaviste še vedno strah morebitnih delovnih nezgod. Jovičić je bil kot žerjavist julija lani namreč udeležen v nesreči, v kateri je umrl tuji delavec. "Osebno sem mnenja, da če gre kaj narobe, mora podjetje zaščititi zaposlenega, ne pa da še samo vztraja s svojimi tožbami na lastno pest," je še povedal Slosar.

Luka Koper. | Foto: STA , Foto: STA ,

 

Ne spreglejte