SiolNET. Posel danes Novice
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pošta Slovenije objavila ponudbo za prevzem Intereurope

0,09

termometer

Pošta. Intereuropa.
Foto: STA

Pošta Slovenije, ki je 72,13-odstotna lastnica Intereurope, je danes objavila ponudbo za nakup še preostalega deleža koprske logistične družbe. Za delnico Intereurope je pripravljena plačati 1,45 evra, ponudba pa bo veljavna od torka do vključno 13. januarja 2020, razen če se je prevzemnik ne odloči podaljšati.

Pošta Slovenije je s konzorcijem prodajalcev, ki so ga sestavljale SID banka, NLB, Nova KBM, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo, maja letos sklenila pogodbo o prodaji in nakupu delnic Intereurope. Transakcija se je končala sredi novembra, Pošta pa je pridobila 9.168.425 navadnih delnic in 10.657.965 prednostnih delnic po enotni ceni 1,45 evra na delnico, za kar je odštela 28,75 milijona evrov.

Ernest Gortan Posel danes Zamenjali šefa Intereurope. Kam je izginil milijon evrov?

Intereuropa je sicer izdajateljica 27.488.803 delnic, od tega je 16.830.838 navadnih delnic in 10.657.965 prednostnih delnic (te niso uvrščene na organiziran trg). Pošta je že lastnica vseh Intereuropinih prednostnih delnic, prek prevzemne ponudbe, ki je objavljena v današnjem Delu, pa želi priti še do preostalih 4.171.775 navadnih delnic, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Petkovo trgovanje so končale pri 1,42 evra.

Ponudba veljavna do 13. januarja prihodnje leto

Pošta Slovenije za delnico ponuja 1,45 evra, ponudba pa bo veljavna od 10. decembra do 13. januarja 2020 do 12. ure. Prevzem Intereurope je sicer največja naložba Pošte Slovenije do zdaj.

Že prej pa bo Intereuropa dobila nove nadzornike. Uprava je namreč za 30. december sklicala skupščino, na kateri bodo po julijskem odstopu vseh štirih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu imenovali nove člane nadzornega sveta.

Pošta. Intereuropa. Posel danes Pošti Slovenije zelena luč AVK za prevzem Intereurope

Pošta Slovenije za člane nadzornega sveta predlaga generalnega direktorja Pošte Borisa Novaka, člana poslovodstva Andreja Rihterja in Vinka Filipiča ter nekdanjega nadzornika Milana Perovića. Omenjeni bodo v nadzornem svetu koprskega logista zamenjali Vojka Čoka, Roka Rapeta, Matijo Vojska (ta je bil sicer medtem imenovan v upravo Intereurope in ima zamrznjen mandat člana nadzornega sveta) in Jožeta Golobiča.

Intereuropa po finančnem in poslovnem prestrukturiranju v preteklih letih posluje dobro. Na ravni skupine je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 120,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani, vendar šest odstotkov manj od načrtov. Čisti dobiček se je skladno z načrti povečal za dva odstotka na 4,2 milijona evrov.

Pošta. Intereuropa. Posel danes Pošta Slovenije z namero za prevzem Intereurope

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin