SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Portugalska z ostrim varčevalnim svežnjem za zadostitev pogojev EU

2

termometer

Portugalska vlada je predstavila proračun za leto 2013, ki med drugim predvideva korenito znižanje sredstev za javna podjetja. Državni medij RTP naj bi jih tako prejel kar 42 odstotkov manj.

Med ukrepi, ki jih je v Lizboni prestavil finančni minister Vitor Gaspar, so tudi zvišanje davka na dohodek ter davkov na nepremičnine, motorna vozila in nafto, znižanje pokojnin, pomoči za brezposelne in sredstev za zdravstveno blagajno. Poleg zvišanja davka na dohodek naj bi Portugalci prihodnje leto plačali še dodatno štiriodstotno dajatev na dohodek. Minister je ob predstavitvi proračuna dejal, da je predlog edina možnost in da manevrskega prostora ni, saj bo zunanji dolg leta 2013 dosegel 120 odstotkov BDP.

Zmanjševanje javne porabe Na področju zaposlovanja v javnem sektorju ministrstvo na račun zmanjšanja števila javnih uslužbencev, prepolovitve števila pogodb za določen čas in zamrznitve napredovanj pričakuje prihranek 630 milijonov evrov. Za 250 milijonov se bodo znižala plačila iz naslova javno-zasebnega partnerstva. V sklopu zmanjšanja naložb in transferjev javnim podjetjem je poleg zniževanja sredstev za javno televizijo RTP predvideno tudi 31-odstotno znižanje sredstev za državno tiskovno agencijo Lusa, kar naj bi prineslo prihranke v vrednosti 290 milijonov evrov. Zmanjšanje pokojnin in različnih socialnih prejemkov bi pomenilo še dodatnih 420 milijonov.

Višji davki na dohodek in kapitalski dobiček Na strani prihodkov bo fiskalna konsolidacija prinesla 4,3 milijarde evrov. Finančni minister pri tem poudarja, da ukrepi poskušajo uravnotežiti učinke na javni in zasebni sektor ter na delo in kapital, tako da noben del družbe ne bi bil neenakomerno obremenjen z novimi davščinami. Število davčnih stopenj na dohodnino se je z osem zmanjšalo na pet, te zdaj znašajo: 14,5 , 28,5 , 37,0 , 45,0 in 48,0 odstotka. Zvišal se bo tudi davek na kapitalski dobiček, in sicer s 25 na 28 odstotkov. Podjetja, katerih letni dobiček presega 7,5 milijona evrov, pa bodo poleg 25-odstotnega davka od dobička pravnih oseb plačala še dodaten petodstotni davek.

Vlada: Ukrepi so nujni Vlada vztraja, da so tako drastični ukrepi nujni za zmanjšanje primanjkljaja. Za leto 2013 vlada pričakuje presežek na tekočem računu, kar se na Portugalskem ni zgodilo že 20 let, vlada to pripisuje predvsem uspešnemu uveljavljanju politike poudarjanja izvoza, poleg tega se je zmanjšala tudi zadolženost gospodinjstev, položaj bank pa se je nekoliko izboljšal.

EU zahteva sanacijski načrt Trojka EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (MDS) je Portugalski leta 2011 odobrila pomoč v vrednosti 78 milijard evrov. Od države zdaj zahteva sanacijski načrt do leta 2014, potem ko ji je razrahljala cilje na področju primanjkljaja za letošnje in prihodnje leto. Kritiki svarijo, da bo novi varčevalni sveženj zadušil gospodarstvo in še povečal brezposelnost. Tako kot drugod po Evropi so bili tudi na Portugalskem v zadnjih mesecih številni protesti proti varčevalnim ukrepom. Predlog proračuna za leto 2013 morajo zdaj potrditi še v portugalskem parlamentu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin