SiolNET. Posel danes Novice
3,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, s kakšno idejo je uspelo čebelarki Niki

3,80

termometer

Njena strast so čebele in vse, kar je povezano z njimi. S čebelarjenjem se je seznanila pred šestimi leti, danes pa je v tej dejavnosti zelo uspešna.

Nika pri svojem najljubšem opravilu: delu s čebelami. Nika pri svojem najljubšem opravilu: delu s čebelami. Foto: osebni arhiv

Nika Pengal je po izobrazbi diplomirana dediščinarka. Ko je pred šestimi leti končala študij in takoj ni našla zaposlitve, je veliko časa preživela s fantovim očetom, ki je čebelar, in se nad dejavnostjo navdušila. Tudi z etnološko oziroma kulturno-varstvenega vidika, kar je njena osnovna izobrazba.

Nika je samostojna čebelarka, ustvarila je medeni žvečilni gumi ČUBI in svojo blagovno znamko Gospodična Medična.

Moja strast so čebele in vse, kar je z njimi povezano. Rada imam naravo in naravno, zato skušam čim več časa preživeti v najbolj neokrnjenih kotičkih Slovenije, kamor čebele vozim na pašo.

Čebele - način življenja

"Čebele so moje življenje, zasvojile so me," pove Nika, ki je postopoma pridobila vse potrebne veščine, da je lahko pred letom in pol začela pot samostojne čebelarke. "Kupila sem si vso potrebno opremo, vse prihranke sem vložila v to," dodaja.

Nikino čebelarstvo je usmerjeno v pridobivanje vseh čebeljih pridelkov, različnih vrst medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa, voska  ... Izpostavlja, da je najpomembneje to, da ve, kako pridelke uporabljati in uživati, da najbolje vplivajo na posameznikovo dobro počutje. Obiskovala je tudi tečaj za apiterapevta 1. stopnje, kjer se je s tem natančno seznanila.

Delo s čebelami je vsak dan drugačno, vsak dan se zgodi kaj novega, pove Nika. Delo s čebelami je vsak dan drugačno, vsak dan se zgodi kaj novega, pove Nika. Foto: osebni arhiv

Nov izdelek: naravni medeni žvečilni gumi

Nika je na tečaju apiterapije spoznala čebelje pridelke in odmerke, potrebne za lajšanje različnih zdravstvenih težav. "Rada imam čebele in rada imam otroke, ki jim želim pomagati," pojasnjuje. Medeni žvečilni gumiji, ki jih je sama ustvarila, so po njenih besedah za otroke idealni, saj otroci obožujejo okus medu, hkrati pa preprečujejo karies, pomagajo pri prekrvavitvi dlesni, dezinficirajo ustno votlino in imajo še druge pozitivne učinke.

Nika ugotavlja, da se med sam po sebi ponuja kot rešitev za zdrave sladkarije za otroke. ČUBI, kot je izdelek poimenovala, je sestavljen iz naravnih sestavin, zajame se z žličko in žveči, primeren pa je tudi za manjše otroke, saj se izloči brez stranskih učinkov, tudi če ga otrok poje.

Medeni žvečilni gumi je v fazi razvoja, raziskovanja, testiranja, tistega, najbolj ''surovega'' pa je mogoče dobiti pri Gospodični Medični.

Nagrada za ČUBI

Odzivi na Nikin izdelek so pozitivni, z izdelkom pa ji je uspelo prepričati komisijo na Štartaj Domžale, prvi startup iniciativi v Domžalah. Sestavljali so jo predstavniki Občine Domžale, Obrtne zbornice Domžale in domžalskega coworkinga Generator. Nikina nagrada je poleg možnosti brezplačne uporabe prostora tudi brezplačno mentoriranje, pomoč pri razvoju, prepoznavnosti blagovne znamke …  

Z izdelkom - medenim žvečilnim gumijem - je Niki uspelo prepričati komisijo na Štartaj Domžale. Z izdelkom - medenim žvečilnim gumijem - je Niki uspelo prepričati komisijo na Štartaj Domžale. Foto: Tadej Frantar

Nika opravlja drugačen poklic

Prednosti: Odločitev niti ni bila tako nenadna, čebele so me tako prevzele, da si ne predstavljam živeti biti brez njih. Prednosti je nešteto, že samo to, da sem lahko z njimi v naravi, da z njimi delam, jih spremljam, mi daje zdravje, zdravje pa je bogastvo. To ugotoviš, ko ga za nekaj časa izgubiš in ko ga s pomočjo čebel spet vzpostaviš. To je neprecenljivo.

Slabosti: Slabosti so posledica človekovega napačnega odnosa do narave, splošnega onesnaževanja. Čebele in čebelarji smo odvisni od vremenskih razmer, ki nam zadnja leta niso najbolj naklonjene, zato so čebelje družine šibkejše. Zaradi tega in v kombinaciji z boleznimi skozi zimo pa lahko tudi odmrejo.

Nikin dan: Običajno vstajam med 6. in 7. uro, popijem eliksir življenja, medeni napitek, pojem zajtrk in grem na teren, k čebelam. Ko sem tam, pa mi delo oziroma čebele same povedo, kaj bomo danes počele. Vedno mi pripravijo kakšno presenečenje, ves čas se učim.

Pri tem moram izpostaviti, da je zelo pomembno, da čebelarji sodelujemo med sabo, se pokličemo in kdaj kakšno situacijo rešimo skupaj, predvsem s tistimi bolj izkušenimi. Moje delo je tudi opazovanje narave, dreves, saj sem prevozni čebelar in se moram prepričati, da bo lokacija, kamor čebele peljem na pašo, medonosna. Ko so čebele enkrat postavljene, pa spremljam njihovo rojivost, kako in koliko nosijo. Medtem pobiram cvetni prah, pridobivam matični mleček in točim med. Včasih končam tudi ob enih ponoči.  

Nika se najbolje počuti v družbi čebel, v naravi. Nika se najbolje počuti v družbi čebel, v naravi. Foto: osebni arhiv

Rekla bi, da imamo vsi tisoč želja in ciljev. Dostikrat se odločimo za enega, mu sledimo in nam ne uspe. Poskusimo z drugim, neuspeh se ponovi. Pri vsem tem pa nam ponavadi nekje zadaj odzvanja neka ideja, ki nas spremlja dalj časa in je nikakor ne spustimo blizu. Ampak ravno to je tisto, kar mora na plano. To je naša kreativnost, ustvarjalnost in temu moramo dati priložnost. Tisto, kar radi delamo, delamo dobro in ni možnosti, da nam po nekaj začetnih padcih ne bi uspelo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 182
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin