Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
16.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 16.05

7 let, 2 meseca

Podizvajalci opozarjajo na neporavnane račune pri gradnji pomurske avtoceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podizvajalci pri gradnji pomurske avtoceste opozarjajo, da jim glavni izvajalec, družba SCT, ni poravnala več kot pet milijonov evrov za opravljeno delo.

Menijo, da bi glede na pogodbena določila sredstva za plačilo iz bančne garancije moral zagotoviti Dars, ki je z SCT podpisal pogodbo. Hkrati opozarjajo, da avtocesta nima uporabnih dovoljenj.

SCT je delo zaključil SCT je podpisal izvajalsko pogodbo z Družbo za avtoceste v RS (Dars), v okviru katere je predal bančno garancijo za dobro in pravočasno izvedbo del ter za poplačilo podizvajalcev iz naslova te garancije. SCT je dela zaključil, ni pa poplačal podizvajalcev v višini več kot pet milijonov evrov, je povedal predsednik združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar.

"Pomurska avtocesta nima veljavnih uporabnih dovoljenj" Ob tem dodaja, da ima Dars pogodbeno obvezo, da poplača podizvajalce z naslova te bančne garancije, a se po njegovih besedah temu na Darsu izmikajo. Ker podizvajalci zaradi tega niso predali vse potrebne dokumentacije, pomurska avtocesta nima veljavnih uporabnih dovoljenj, je dodal Požar. SCT je sicer konec lanskega leta podal predlog za začetek prisilne poravnave.

"Dars že plačanih del ne more še enkrat plačati" Na Darsu se zavedajo "resnosti razmer" glede neplačanih računov podizvajalcev družbe SCT za odseke pomurske avtoceste, ki so bili v večini predani prometu v letu 2008. Kot so sporočili iz družbe, predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik vseskozi poudarja, da Dars svoje obveznosti do pogodbenih izvajalcev poravnava v zakonitem roku ter že plačanih del ne more še enkrat plačati.

Na Darsu so seznanjeni, da so v okviru graditve pomurskih avtocestnih odsekov še vedno med drugim neporavnani računi glavnih izvajalcev del do projektantov za izdelane projekte izvedenih del in projekte za vzdrževanje, ki plačila pogojujejo z izdajo že izdelane projektno-tehnične dokumentacije, potrebne za pridobitev uporabnih dovoljenj.

Kot navajajo, je Dars tudi omenjeno projektno dokumentacijo poravnaval pogodbenim izvajalcem del na podlagi opravljenih in potrjenih del. Ker SCT projektov ni plačal projektantom, je Dars pogodbeno zadržal določena sredstva, še pojasnjujejo v družbi.

Promet poteka normalno in varno Glede uporabnih dovoljenj, ki so za poskusno obratovanje potekla sredi avgusta lani, pa pojasnjujejo, da so na ministrstvo za okolje in prostor podali vloge za pridobitev uporabnih dovoljenj, ki se še dopolnjujejo z dokazili. Promet kljub temu poteka normalno in varno, saj imajo vsi odseki pridobljene vse ostale dokumente, ki jih zahteva zakon o graditvi objektov, poudarjajo na Darsu. Na odsekih so bili pred predajo prometu opravljeni tehnični pregledi izvedenih del.

Dars je pomursko avtocesto v celoti predal prometu jeseni 2008, sicer pa je bila po odsekih predana prometu v večini v obdobju od maja do oktobra 2008.

Ne spreglejte