Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2020,
10.49

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča ARAG SE

Natisni članek

advertorial

Petek, 29. 5. 2020, 10.49

2 meseca

Po koroni: tudi v Sloveniji obsežna odpuščanja in znižanja plač?

Vsebino omogoča ARAG SE
služba mobing odpuščanje

Posebne okoliščine, v katere nas je pahnil koronavirus, bodo nedvomno imele pomembno vlogo tudi pri vzpostavljanju novega (ne)reda na področju delovnega prava in pravic zaposlenih. Strokovnjaki opozarjajo pred morebitnimi črnimi scenariji in pri tem svetujejo, kako ščititi svoje pravice.

Nekateri zaposleni so prve negativne učinke izolacije in ustavitve javnega življenja zaradi koronavirusa občutili že na vrhuncu krize, nekateri pa se bodo z novonastalimi razmerami spopadli šele po vrnitvi v službo.  

Kakšen bo dejanski vpliv korone na posamezna poslovanja podjetji, je težko oceniti, dejstvo pa je, da se bodo marsikatera znašla v škripcih in kot kažejo prakse iz preteklosti, bodo marsikateri lastniki to breme preložili na zaposlene.

Kako se obvarovati pred najhujšim in kako ukrepati in se boriti za svoje pravice, smo vprašali strokovnjake iz podjetja ARAG, ki imajo dolgoletne izkušnje s tega področja. Prek njihovega zavarovanja pravne zaščite si je marsikateri oškodovanec uspešno izboril pravico na sodišču. In to brez gromozanskih sodnih stroškov.

Poskrbite, da vas ne bodo prelisičili!  
Še danes si zagotovite, da boste lahko uspešno uveljavili svoje pravice. To vam omogoča zavarovanje ARAG.

ARAG je globalna zavarovalnica, ustanovljena leta 1935 v Nemčiji. Je ena od treh največjih zavarovalnic na področju zavarovanja pravne zaščite na svetu. | Foto: ARAG je globalna zavarovalnica, ustanovljena leta 1935 v Nemčiji. Je ena od treh največjih zavarovalnic na področju zavarovanja pravne zaščite na svetu.

Zaradi krize, ki je nastala zaradi koronavirusa, bo marsikateri zaposleni trepetal za svojo službo, negotovost bo večja kot pred tremi meseci. Na kakšne načine bi se morali zaščititi pred nepravilnostmi, ki jim bodo morda podvrženi zaposleni?

Epidemija bo vsekakor imela vpliv na prihodke podjetja, njihove dobičke ter likvidnost. Številna podjetja se bodo znašla v težavah. In seveda bo to imelo vpliv tudi na številne zaposlene. V težkih razmerah bo zagotovo tudi kar nekaj podjetij, ki bodo kršila pravice zaposlenim. Vsekakor naj se zaposleni, če menijo, da delodajalec postopa nepravilno, obrnejo na sindikat ali se posvetujejo s kakšnim odvetnikom. Dobro je, da se na morebitne črne scenarije pripravijo delavci že takrat, ko jim gre dobro, saj se nikoli ne ve, kaj bo prinesel jutrišnji dan. Naj privarčujejo znesek, s katerim bodo lahko mirno živeli še vsaj šest mesecev.

Kakšne bodo po vašem mnenju največje težave, ki jih bodo imeli zaposleni v naslednjih mesecih?

Največje težave se bodo verjetno pokazale ravno v obsežnih odpuščanjih ter spremembah pogodb o zaposlitvah. Delodajalci zaposlenim na domu na primer ne bodo plačali nadomestila za lastno orodje in naprave, ki jih ti uporabljajo ob svojem delu, nekaterim bodo delodajalci skrajšali delovni čas, jim ne bodo izplačali kriznega dodatka ali jih bodo neupravičeno odpustili ali jim znižali plačo. Nekateri bodo deležni še hujšega mobinga kot sicer.

Zavarovanje ARAG vam krije visoke odvetniške in sodne stroške, tudi če na sodišču izgubite. Edini ponudnik tovrstnega zavarovanja v Sloveniji je mednarodno priznana nemška zavarovalnica ARAG.

ARAG je v Sloveniji prisoten od leta 2004 in ima danes široko mrežo odličnih kontaktnih odvetnikov. Zavarovalce z njihovo pomočjo podpira pri uresničitvi največje mogoče pravne varnosti. | Foto: ARAG je v Sloveniji prisoten od leta 2004 in ima danes široko mrežo odličnih kontaktnih odvetnikov. Zavarovalce z njihovo pomočjo podpira pri uresničitvi največje mogoče pravne varnosti. Katera je v tem trenutku najbolj ranljiva skupina zaposlenih?

Najbolj ranljiva skupina bodo predvsem zaposleni v družbah, kjer bo imela epidemija negativni vpliv na poslovanje, tudi če ta ne bo velik, ter hkrati ne bodo imeli dovolj denarja, da se posvetujejo z odvetnikom in poskrbijo za ustrezno varovanje svojih pravic.

Marsikdo se bo verjetno moral zateči na pomoč k odvetniku, vendar bo to idejo opustil ravno zaradi visokih stroškov. Kaj svetujete?

Veste, vsi se bomo vsaj enkrat v življenju srečali z zdravnikom in z odvetnikom. Zdravstveno zavarovanje je obvezno zato, ker si sicer vsi ne bi mogli privoščiti zdravljenja. Tudi odvetniških in drugih sodnih stroškov si ne morejo privoščiti vsi. Ravno takšnim ljudem, ki si težje privoščijo odvetnika, priporočamo, da s pravočasno sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite, ki ga v Sloveniji edina ponuja zavarovalnica ARAG, poskrbijo za svojo pravno varnost.

Z zavarovanjem pravne zaščite lahko marsikaj preprečimo. Na kakšen način?

Zavarovanje pravne zaščite nam ponuja brezplačne nasvete odvetnika, kjer dobimo preverjeno informacijo, do česa smo upravičeni in ali so kršene naše pravice ter nato seveda poskrbimo za zaščito svojih pravic. Želim pa opozoriti, da je pri zavarovanju pravne zaščite pomembno tudi, da se zavarujete pravočasno, saj tudi to zavarovanje, tako kot druga, ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja!

Imate morda kakšen konkreten primer iz prakse, ki ga lahko delite z nami, ko je posameznik/zaposleni prav s pomočjo zavarovanja ARAG dobil vso pravno pomoč in se tako rešil iz neprijetnega položaja v službi?

Da vam bo omenjeno zavarovanje bolj jasno, vam predstavimo nekaj primerov.

  • Zavarovalec je prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Odvetnik je bil mnenja, da je ta nezakonita, zato je vložil tožbo pri delovnem sodišču. Stranki sta dosegli sodno poravnavo. Zavarovalnica ARAG je plačala 780,27 evra odvetniških in sodnih stroškov.
  • Zavarovalka je prejela obdolžitev pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Odvetnik jo je zastopal na zagovoru pri delodajalcu, kjer je bila sklenjena poravnava. Zavarovalnica ARAG je plačala 208,91 evra.
  • Zavarovalcu delodajalec ni izplačal regresa. Vložena je bila tožba zoper delodajalca na delovno sodišče, kjer se je zgodila poravnava. Zavarovalnica ARAG je plačala 505,76 evra odvetniških in sodnih stroškov.

Ne dovolite, da bo prepozno. Zavarujte se še preden, se bo zgodilo. | Foto: Ne dovolite, da bo prepozno. Zavarujte se še preden, se bo zgodilo.

Katere pravice delavcem najpogosteje kratijo? Zakaj menite, da je tako?

Veliko je ravno kršitev na področju nezakonitih odpovedi pogodb, znižanja plače, neizplačevanja plač, regresa, prispevkov. Odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma izguba službe je nočna mora vsakega zaposlenega. Tisti, ki so to že doživeli, vedo, da so lahko posledice katastrofalne. Varnih služb ni, saj lahko odpoved doleti tako čistilko kot direktorja oddelka.

Ste prepričani, da po vrnitvi v službo ne boste potrebovali odvetnika? Preprečite plačilo visokih odvetniških in sodnih stroškov že danes in kliknite TUKAJ.

Zakaj je bolje plačati zavarovanje pravne zaščite kot počakati na dejanske stroške?

Veliko ljudi reče: "Nikoli se mi ni še nič zgodilo." Povsem človeško je, da sklepamo na podlagi subjektivnih preteklih izkušenj. In povsem človeško je, da se motimo. Odpoved pogodbe, znižanje plače, udeležba v prometni nesreči in drugo lahko življenje tistega, ki se mu "v življenju še ni nič zgodilo", spremenijo v enem dnevu, vključno s finančnimi posledicami. Ključno vprašanje je torej: kako verjetno je, da bom morda kdaj potreboval odvetnika?

Zavedati se moramo, da se nekateri delodajalci požvižgajo na zakonodajo in računajo na to, da se odpuščeni delavci preprosto ne bodo postavili za svoje pravice. Jasno je namreč, da so sodni postopki dolgotrajni, stroški pa vrtoglavi. Le kateri delavec si jih lahko privošči? A med zaposlenimi je vse več takih, ki vedo, da obstaja rešitev. Zadnjo so odkrili v zavarovanju pravne zaščite. Tudi v Sloveniji si lahko vsakdo privošči, da zavaruje svoje pravice z minimalnimi stroški: tako, da sklene zavarovanje ARAG, ki krije visoke odvetniške in sodne stroške, tudi če stranke na sodišču izgubijo. Edini ponudnik tovrstnega zavarovanja v Sloveniji je mednarodno priznana nemška zavarovalnica ARAG.

Ne samo na področju dela, zavarovanje pravne zaščite pride prav v marsikaterem položaju v življenju.

Zavarovanje pokriva številna področja glede na pakete, ki jih zavarujete. Vas je policist oglobil za prekršek, ki ga niste storili? Ste se poškodovali in vam zavarovalnica ne želi izplačati odškodnine? Blago, ki ste ga kupili, ni ustrezno? Partner ne plačuje preživnine ali se z njim ne morete dogovoriti o stikih? Sosed moti vašo posest ali pa se ne strinjata glede meje? Čas je, da poiščete pomoč pri odvetniku. In to brezplačno!

Kaj boste pridobili z zavarovanjem pravne zaščite

Pridobili boste možnost nasveta odvetnika enkrat na mesec.

Plačali boste minimalno mesečno premijo za vse družinske člane ter se tako izognili visokim sodnim in odvetniškim stroškom.

Pokriti bodo tudi stroški nasprotne strani v primeru, da na sodišču izgubite.

Zavarovanje lahko izkoristite v Sloveniji kot tudi v Evropi.

Pridobite si dostop do spletnega nabora dokumentov.

V primeru spora vam priporočimo odvetnika, v dogovoru z nami pa lahko izberete tudi svojega.

Postanite tudi vi del zadovoljne družine ARAG in si zagotovite pravo podporo v tistih najhujših trenutkih, ki se nam lahko zgodijo v življenju.

ARAG je edini tovrstni ponudnik v Sloveniji, saj vam plača vse odvetniške in sodne stroške, in to že za 11,99 evra na mesec. Za več informacij preverite spletno stran arag.si ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 16.

Ne spreglejte