SiolNET. Posel danes Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pavček zanikal očitke o oškodovanju Viator & Vektor Logistike

0,30

termometer

Zdenko Pavček
Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji predsednik uprave Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček in soobtoženi so na današnjem začetku glavne obravnave zanikali očitana kazniva dejanja v primeru prenosa lastništva romunskega podjetja Viator & Vektor Ro z Viator & Vektor Logistike na Izletnik Celje. Tožilstvo jih preganja, ker naj bi oškodovali Viator & Vektor Logistiko.

Tožilec Matej Oštir nekdanjemu prokuristu Viator & Vektor Logistike Petru Pavčku očita, da je storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe na Izletnik Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika sicer močno okrepila floto tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov.

"Vedel je, da kupnina ni bila poravnana, torej je ravnal v škodo Viator & Vektor Logistike in v korist celjskega Izletnika. S tem je oškodoval upnike Viator & Vektor Logistike," je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes poudaril tožilec. Preostalim obtoženim Oštir očita, da so naklepno pomagali pri opisanem kaznivem dejanju.

Peter Pavček, sicer sin nekdanjega prvega moža skupine Zdenka Pavčka, je na današnjem naroku v celoti zanikal, da bi storil očitano kaznivo dejanje. "Nisem imel nikakršnega naklepa, da bi Izletniku pridobil kakršnokoli korist ali pa oškodoval Viator & Vektor Logistiko," je poudaril.

Peter Pavček trdi, da je bila kupnina poravnana s protiterjatvami

Pojasnil je, da sta bila tako Viator & Vektor Logistika in Izletnik del iste skupine, Izletnik pa je s številnimi pogodbami posojal Logistiki in krovni družbi v skupini.

"Ni šlo za brezplačen prenos, Izletnik je imel terjatve do obeh družb v bistveno večji vrednosti, kot je bila vrednost romunske družbe," je dejal Peter Pavček in dodal, da je bila kupnina poravnana s protiterjatvami.

Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila floto tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila floto tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov. Foto: Matej Povše Da s tem prenosom družba ni bila oškodovana, se je strinjal tudi predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič, ki je izpostavil nizko vrednost, ki jo je kasneje Izletnik Celje ustvaril s prodajo romunske družbe.

Zdenko Pavček: Preiskovalni postopek je bil voden zelo nekorektno

"Vložitev obtožnice je bila neutemeljena in upam, da bo sodišče to spoznalo," pa je dejal nekdanji predsednik uprave krovne družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček. Dodal je, da je bil preiskovalni postopek voden zelo nekorektno. Pri domnevno spornem poslu je šlo po njegovih besedah za sledenje viziji o oblikovanju več divizij znotraj skupine, ne za namerno oškodovanje.

Nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak je dejal, da je bila družba, ki jo je vodil, leta 2010 v dobrem položaju, slabše je bilo le poslovanje na področju transporta, zato so ta del oddelili na družbo v Romuniji. Težave so se začele leta 2011, ko so banke zasegle sredstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin