SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OZS v zadnjo ofenzivo proti noveli obrtnega zakona

1

termometer

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije se bo zelo dejavno vključil v prepričevanje poslancev, da je novelirani obrtni zakon zelo slaba rešitev za male obrtnike in podjetnike.

Preden bo znan sklic izredne skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri bodo odločali tudi o morebitni razrešitvi zdajšnjega vodstva zbornice predsednika Alojza Kovšce in predsednika Upravnega odbora Janeza Kakerja, ki sta bila imenovana sredi novembra lani – pod zahtevo za izredni sklic skupščine se je podpisalo kar 39 od 92 članov zbornične skupščine – morajo najprej obraniti zdaj še veljavno obvezno članstvo v zbornici, ki ga ukinja novela obrtnega zakona, so popoldne odločili člani upravnega odbora zbornice. OZS v prepričevanje poslancev proti noveli obrtnega zakona Omenjeno zakonsko novelo, ki prinaša prostovoljno članstvo v OZS, na katero je Državni svet v ponedeljek (njegov član je tudi prvi mož zbornice Alojz Kovšca) z 21 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto, bodo člani zbornice napadli z vsemi topovi. Upravni odbor, ki mu predseduje Janez Kaker, je danes zato sklenil, da se bodo vsi njegovi člani in tudi območne organizacije zbornice zelo dejavno na terenu vključili v prepričevanje poslancev državnega zbora , da zakonski noveli ne bi uspelo ob ponovnem glasovanju v državnem zboru.

Gospodarska zbornica si prizadeva ugasniti obrtno-podjetniško Po mnenju predsednika OZS Alojza Kovšce je zmotno prepričanje, da je novela zakona rezultat nezadovoljstva članov zbornice, zamisel se je namreč porodila že v drugih časih, še pred nastopom aktualnega mandata zdajšnjega državnega zbora. OZS je res z referendumom preveril voljo obrtnikov glede obveznega članstva, vendar se postavlja vprašanje, ali ni bil ta izveden s figo v žepu. Jasno je namreč, da si v Gospodarski zbornici Slovenije, ki z OZS tekmuje v konkurenčnem boju za članstvo, že dolgo prizadevajo ugasniti obrtno-podjetniško zbornico.

Ukinitev obveznega članstva v zbornici bi ali bo najbolj prizadela male in mikro obrtnike … Kot menijo v Upravnem odboru OZS, rezultat lanskega referenduma v zbornici o njeni prihodnosti, za pripravljavca novele zakona – gospodarsko ministrstvo in zakonodajalca – nikakor ni zavezujoč. Zato gre preprosto za sprenevedanje, so prepričani v upravnem odboru zbornice. Z novelo zakona, ki ukinja obvezno članstvo zelo heterogeno sestavljene zbornice, pa bi največ izgubili prav mali in mikro obrtniki in podjetniki, opozarjajo v OZS.

Datum izredne skupščine zbornice, ki bo odločala o zaupnici vodstvu, bo določen po ponovnem odločanju poslancev o obrtnem zakonu Prav zaradi vnovičnega odločanja poslancev o noveli obrtnega zakona upravni odbor OZS danes ni odločil o datumu izrednega sklica skupščine OZS, to zahteva 39 njenih nezadovoljnih članov, na njej pa bodo odločali o predlogu razrešitve vodstva zbornice. Počakali bodo namreč na dan vnovičnega glasovanja o noveli obrtnega zakona v državnem zboru, šele nato pa bodo določili dan izredne skupščine. Glede na to, da se marčevsko zasedanje državnega zbora predvidoma začenja 27. marca, bo izredna skupščina OZS najbrž sklicana v prvih dneh aprila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin