Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
18.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

OZS

Sreda, 13. 3. 2013, 18.24

7 let, 2 meseca

OZS v zadnjo ofenzivo proti noveli obrtnega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije se bo zelo dejavno vključil v prepričevanje poslancev, da je novelirani obrtni zakon zelo slaba rešitev za male obrtnike in podjetnike.

Preden bo znan sklic izredne skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri bodo odločali tudi o morebitni razrešitvi zdajšnjega vodstva zbornice predsednika Alojza Kovšce in predsednika Upravnega odbora Janeza Kakerja, ki sta bila imenovana sredi novembra lani – pod zahtevo za izredni sklic skupščine se je podpisalo kar 39 od 92 članov zbornične skupščine – morajo najprej obraniti zdaj še veljavno obvezno članstvo v zbornici, ki ga ukinja novela obrtnega zakona, so popoldne odločili člani upravnega odbora zbornice. OZS v prepričevanje poslancev proti noveli obrtnega zakona Omenjeno zakonsko novelo, ki prinaša prostovoljno članstvo v OZS, na katero je Državni svet v ponedeljek (njegov član je tudi prvi mož zbornice Alojz Kovšca) z 21 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto, bodo člani zbornice napadli z vsemi topovi. Upravni odbor, ki mu predseduje Janez Kaker, je danes zato sklenil, da se bodo vsi njegovi člani in tudi območne organizacije zbornice zelo dejavno na terenu vključili v prepričevanje poslancev državnega zbora , da zakonski noveli ne bi uspelo ob ponovnem glasovanju v državnem zboru.

Gospodarska zbornica si prizadeva ugasniti obrtno-podjetniško Po mnenju predsednika OZS Alojza Kovšce je zmotno prepričanje, da je novela zakona rezultat nezadovoljstva članov zbornice, zamisel se je namreč porodila že v drugih časih, še pred nastopom aktualnega mandata zdajšnjega državnega zbora. OZS je res z referendumom preveril voljo obrtnikov glede obveznega članstva, vendar se postavlja vprašanje, ali ni bil ta izveden s figo v žepu. Jasno je namreč, da si v Gospodarski zbornici Slovenije, ki z OZS tekmuje v konkurenčnem boju za članstvo, že dolgo prizadevajo ugasniti obrtno-podjetniško zbornico.

Ukinitev obveznega članstva v zbornici bi ali bo najbolj prizadela male in mikro obrtnike … Kot menijo v Upravnem odboru OZS, rezultat lanskega referenduma v zbornici o njeni prihodnosti, za pripravljavca novele zakona – gospodarsko ministrstvo in zakonodajalca – nikakor ni zavezujoč. Zato gre preprosto za sprenevedanje, so prepričani v upravnem odboru zbornice. Z novelo zakona, ki ukinja obvezno članstvo zelo heterogeno sestavljene zbornice, pa bi največ izgubili prav mali in mikro obrtniki in podjetniki, opozarjajo v OZS.

Datum izredne skupščine zbornice, ki bo odločala o zaupnici vodstvu, bo določen po ponovnem odločanju poslancev o obrtnem zakonu Prav zaradi vnovičnega odločanja poslancev o noveli obrtnega zakona upravni odbor OZS danes ni odločil o datumu izrednega sklica skupščine OZS, to zahteva 39 njenih nezadovoljnih članov, na njej pa bodo odločali o predlogu razrešitve vodstva zbornice. Počakali bodo namreč na dan vnovičnega glasovanja o noveli obrtnega zakona v državnem zboru, šele nato pa bodo določili dan izredne skupščine. Glede na to, da se marčevsko zasedanje državnega zbora predvidoma začenja 27. marca, bo izredna skupščina OZS najbrž sklicana v prvih dneh aprila.

Ne spreglejte