Ovir ni več, pot do okoljevarstvenega soglasja za Magno odprta #video

Potem ko se je včeraj še zadnja nevladna organizacija Alpe Adria Green odpovedala pritožbi na okoljevarstveno soglasje Magni Steyer za gradnjo lakirnice v Hočah, so se tožbi na upravno sodišče odpovedali tudi prebivalci Miklavža na Dravskem polju.

Foto: Reuters

Predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je sporočila, da do tega trenutka niso prejeli tožb v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja investitorja Magna Steyer, kamor bi se lahko pritožila Civilna pobuda Miklavž.

Skupini 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju namreč Agencija za okolje (Arso) ni odobrila statusa stranskega udeleženca, zato se je ta na odločitev Arsa pritožila na ministrstvo za okolje. To je pritrdilo Arsu, prebivalci - med njimi je tudi podžupanja občine Miklavž na Dravskem polju Mirjana Vazzaz Ferčec - pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na upravno sodišče. A kot kaže, tega niso storili.

[video: 64633 / ]

Video: Planet TV


Preberite še:

Magna Steyr bližje naložbi v Sloveniji: pritožbe nevladnikov ne bo


"Upravno sodišče RS sporoča, da ni prejelo tožb v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja investitorja Magna Steyer. Gre za podatke, ki vključujejo tudi prejem vlog na dan 11. 9. 2017," so zapisali.

Potem ko je predstavnikom Magne in države že v petek uspelo skleniti protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja s Slovenskim E-forumom, se je možnosti pritožbe, za katero je pred kratkim glasoval njihov upravni odbor, v nedeljo odrekla še organizacija Alpe Adria Green. Po besedah predsednika organizacije Vojka Bernarda jim je z investitorjem tudi uspelo uskladiti protokol o okoljskih zadevah.

Nevladna organizacija Slovenski E-forum je danes, kljub temu da se ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje za Magnino investicijo v Hočah, opozorila, da njeni snovalci ignorirajo tehnološki razvoj. Predstavnik organizacije Gorazd Marinček je na današnji novinarski konferenci dejal, da ekonomiziramo kmetijstvo za zastarelo industrijo.

Marinček je dosegel zavezo Magne, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov. Na vprašanje, ali je Magna dolžna upoštevati zaveze iz protokola, je Marinček pojasnil, da je zato med podpisniki protokola tudi vlada, ki bo morala zagotoviti upoštevanje dogovorjenega. Dogovor se nanaša na poročanje o emisijah v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu. STA

S tem je, kot kaže, vendarle odprta pot, da okoljevarstveno soglasje že v torek opolnoči postane pravnomočno, s tem pa bo avstrijsko-kanadski investitor dobil gradbeno dovoljenje za začetek gradnje prve faze projekta, torej lakirnice za okoli 400 zaposlenih.

Hoški župan Marko Soršak je takšnega razvoja dogodkov vesel, vseeno pa želi pred dokončnim zadovoljstvom počakati še do pravnomočnosti. "Počakajmo, saj je bila že tolikokrat kakšna zadeva dogovorjena, pa potem ni bila," je dejal.

Ob tem je potrdil nedeljske navedbe Bernarda, da je k sklenjenemu protokolu priložena tudi njegova izjava, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. Kot je dejal, je bilo to mišljeno v vsakem primeru, saj je občina kupila več zemljišč, kot jih je predvidenih v prvi fazi, zato bodo ta do nadaljevanja projekta še vedno na voljo za obdelavo.

Komentarji

5
  • Rafko / 11.09.2017. ob 12:43

    Poceni smo jo - Magno kupili, le za 30 milijonov in nekaj ha najboljše zemlje, pa še kakšen milijonček za nevladne tardeče naravovarstvenike in druge "naše" nevladne organizacije, ki so seveda vsi na koncu "čudežno" popustili.

  • puščica2 / 11.09.2017. ob 12:01

    Število novih delovnih mest se iz meseca v mesec zmanjšuje. Od preko 3000 njega dni se je dolgo obdržala številka 600, sedaj smo na 400....

  • Rafko / 11.09.2017. ob 11:16

    Vsi bi radi srali po naši še vedno lepi Sloveniji in zato nič odgovarjali, ko pride do resnega sranja in zastrupljanja tako ljudi, kot narave, zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepih med gradnjo in sploh po njej. Naj drži toliko časa, dokler mojstri ne gredo.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.