SiolNET. Posel danes Novice
6,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ogromna pocenitev goriva: rezervoar skoraj deset evrov cenejši

6,68

termometer

bencin dizel petrol siol avto gorivo
Foto: Metka Prezelj

 Pogonsko gorivo se bo sredi epidemije koronavirusa v torek močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.

95-oktanski bencin je bil v Sloveniji nazadnje tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov, piše STA.

Že pred 14 dnevi občutna pocenitev

Pandemija novega koronavirusa sicer cene nafte potiska vse bolj navzdol. Trgovci s črnim zlatom se bojijo, da bo zaradi virusa prišlo do recesije, s tem pa tudi zmanjšanja povpraševanja po nafti po vsem svetu. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.

Kljub strmoglavljenju cen nafte na trgu se vlada tokrat ni odločila za dvig trošarin. Nazadnje je v trošarine posegla vlada pod vodstvom Mira Cerarja maja 2018, ko jih je v času izrazite rasti cen črnega zlata na svetovnem trgu znižala. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta, še navaja STA.

Gibanje cen goriv:

 

 

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta. STA

O ogromnem padcu cen nafte na svetovnih trgih smo na Siol.net že poročali. Več o tem tukaj:

Nafta Posel danes Pretres na naftnem trgu: vse kaže, da gre za koordiniran napad gorivo bencinske črpalke Avtomoto Bencinski servisi: znani so ukrepi in omejitve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 129
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin