SiolNET. Posel danes Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obrtnikom ob zamujanju pri izplačevanju plač ne bodo zaprli obratovalnic

0,23

termometer

Obrtna zbornica Slovenije OZS
Foto: Tina Deu-Siol.net

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade je slovenskim obrtnikom zagotovil, da bodo iz zakona o inšpekciji dela črtali določilo, ki govori o tem, da lahko inšpektor zaseže osnovna sredstva in zapre obratovalnico, če delodajalec plače ne izplača pravočasno.

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh naj bi po pogovoru z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade dobil zagotovilo, da bo omenjeno določilo iz predloga zakona umaknjeno, sporočajo iz OZS.

"Nedopustno je, da nam zasežejo osnovna sredstva in prepovejo opravljati delo, če nam plač še ni uspelo izplačati. Včasih se lahko zgodi, da se zaradi finančnih tokov in zamud pri plačilih pojavi zamuda pri izplačilu plač, vendar to še ne sme biti razlog za zaprtje obratovalnice," pravi Meh.

V zdajšnjem predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o inšpekciji dela so inšpektorji (5. točka 18. člena) dobili možnost, da lahko z odločbo prepovejo zavezancu opravljanje dela delavcev ali delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti, če pri inšpekcijskem nadzoru ugotovijo, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu. To določilo naj bi vlada iz zakona zdaj odstranila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin