Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2022,
9.11

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

15

Natisni članek

bencinski servis cene dizel bencin

Ponedeljek, 1. 8. 2022, 9.11

1 leto, 8 mesecev

Znane so nove cene goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

15

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje | Gre že za tretje zaporedno znižanje cen goriv po ponovni uvedbi regulacije cen zunaj avtocest. | Foto Matej Leskovšek

Gre že za tretje zaporedno znižanje cen goriv po ponovni uvedbi regulacije cen zunaj avtocest.

Foto: Matej Leskovšek

Cene pogonskih goriv na bencinskih črpalkah zunaj avtocest se bodo opolnoči znova znižale. Liter 95-oktanskega bencina bo od torka glede na gibanje cen nafte in krepitev evra v primerjavi z dolarjem zunaj avtocest stal 1,534 evra, liter dizelskega goriva pa 1,676 evra.

Bencin se bo pocenil za 8,6 centa na 1,534 evra, dizel pa za 2,4 centa na 1,676 za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bomo od jutri odšteli 76,7 evra, za 50-litrski rezervoar dizelskega goriva pa 83,8 evra.

Gre za tretje znižanje, cene bodo veljale prihodnjih 14 dni

To je že tretje zaporedno znižanje cen goriv po ponovni uvedbi regulacije cen zunaj avtocest, ki se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen pogonskih goriv. Te cene bodo veljale prihodnjih 14 dni.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina.

Od torka tudi z okoljsko dajatvijo

Ceni teh dveh pogonskih goriv, ki bosta veljali v naslednjem 14-dnevnem obdobju, bosta od torka vključevali tudi okoljsko dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida.

Vlada je namreč danes na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, po kateri bo od torka ponovno uvedena obveznost plačila okoljske dajatve za bencin, dizel, zemeljski plin in kurilno olje, ki je bila ukinjena 21. junija letos z namenom blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen navedenih vrst goriv.

Klemen Boštjančič
Novice Finančni minister napovedal spremembo davčne zakonodaje #video
Novice Gorenjski policisti ujeli kolesarko pri selitvi
Ne spreglejte