Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
13.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 13.42

7 let, 2 meseca

NLB zapira vrata 22 poslovalnic (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
NLB bo 1. aprila zaprla 22 poslovalnic po Sloveniji in do konca leta umaknila več kot 100 nerentabilnih bankomatov. Konec leta želijo končati z 2.800 zaposlenimi, kar je petina manj.

Letošnje poslovanje želijo skleniti s pozitivno ničlo, je ob predstavitvi nerevidiranih poslovnih rezultatov in predstavitvi nove strategije banke sporočilo vodstvo NLB. Največja slovenska bančna skupina bo usmerjena predvsem na tiste tržne segmente in trge v regiji, kjer se lahko obdrži med tremi najboljšimi ponudniki storitev glede na dobičkonosnost ali tržni delež.

Nova strategija največje državne banke po besedah prvega moža banke Janka Medje na eni strani pomeni streznitev, po drugi strani pa pozitivne novice za davkoplačevalce. "Glede na to, da nas zdaj in v prihodnje čaka veliko prestrukturiranje banke in dezinvestiranje na nestrateškem delu banke, kljub slabim pričakovanim makroekonomskim razmeram verjamemo, da bo NLB poslovala stabilno. Že zdaj je visoko varna in likvidna banka, dosegli pa bomo tudi vzdržno pozitivne rezultate," je dejal Medja.

Brodnjak: Kreditnega krča za dobra podjetja ni več NLB je od začetka leta odobrila za 429 milijonov evrov posojil gospodarstvu, od tega je bilo 78 milijonov evrov povsem novih sklenjenih poslov. Banka je po besedah člana uprave Blaža Brodnjaka bistveno bolj prisotna na trgu.

"V zadnjih dveh mesecih in pol smo izvedli več kot tisoč sestankov zunaj hiše, kar prej ni bila naša praksa. S strankami se odslej srečujemo tudi na njihovih dvoriščih," je poudaril Brodnjak. Po njegovih besedah podjetja z vzdržnim obsegom dolga in dobrimi projekti pri NLB brez večjih težav pridobijo posojila in zanje kreditnega krča ni.

Podbevšek: Napak iz preteklosti ne bomo ponavljali Namestnik predsednika nadzornega sveta banke Gorazd Podbevšek je celo dejal, da nadzorniki konec leta pričakujejo 16 milijonov evrov dobička, potem ko bodo iz poslovanja pokrili vse rezervacije in slabitve, ki jih bodo še doletele v letošnjem letu. Po Podbevškovih besedah želijo zgraditi osnovo, po kateri bo banka na dolgi rok lahko poslovala pozitivno.

"Kdor misli, da bo NLB reševal kreditni krč tako, da bo kredite dajal tistim, ki nimajo dovolj dobrega rejtinga, nas sili da bi ponovili napake iz preteklosti," je dejal Podbevšek.

Banka naj bi v bližnji prihodnosti prešla v zasebne roke V prihodnje želijo izboljšati delo s svojimi strankami, zato verjamejo, da je danes predstavljena strategija pravilna tudi za davkoplačevalce. V novi zaznavi banke je NLB omenjena kot banka, ki bo postala pregledna in odgovorna organizacija ter v bližnji prihodnosti prešla v zasebno last. O datumih uprava banke ne želi govoriti, saj bo o tem odločala država kot lastnica.

Kot so poročali v oddaji Danes na Planet TV, bo zapiranje NLB-jevih poslovalnic in ukinjanje bankomatov prizadelo predvsem ljudi na podeželju. V Starem trgu ob Kolpi se bodo morali do najbližjega bankomata voziti kar 17 kilometrov. Zato so tamkajšnji prebivalci, da bi obdržali bankomat, poskušali največjega bankirja omehčati tako, da bi mu prostor za bankomat oddajali zastonj. Skrbi jih tudi, ker se bliža turistična sezona. Več v spodnjem posnetku:

Ne spreglejte