Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
18.06

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Banka Slovenije banke Abanka združitev

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 18.06

8 mesecev, 1 teden

NKBM ne bo več druga največja banka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Banke Slovenije je izdala dovoljenje za pripojitev Banke Celje k Abanki, kar je zadnji korak k nastanku druge največje banke. Združena banka bo tako z drugega mesta izrinila NKBM.

Banka bo začela pod imenom Abanka predvidoma delovati 5. oktobra. Njen sedež bo v Ljubljani, Banka Celje pa bo z dnem pripojitve prenehala poslovati kot samostojna pravna oseba. Vse njene obveznosti in pravice bodo prenesene na Abanko kot njeno pravno naslednico.

Zaradi združitve vas ne bo treba v banko Ob pravni pripojitvi bo poslovanje obeh bank nemoteno, zato obisk banke za komitente ne bo potreben, poudarjajo v Abanki. Združitev strankam po njihovih zagotovilih prinaša številne prednosti. Poleg možnosti uporabe večje mreže poslovalnic in bankomatov potrošnikom obljubljajo nadgradnjo strokovnega svetovanja in okrepitev osebnega pristopa.

Na območju celjske regije bo združena banka nadaljevala tradicijo 150-letnega poslovanja Banke Celje in ohranjala prepoznavnost njene blagovne znamke.

Državna banka, ki jo bodo prodali Obe banki sta v stoodstotni lasti države. Za Abanko, ki jo je država podržavila konec leta 2013, velja, da se mora obdobje prestrukturiranja končati do konca leta 2018. Ker je vmes država v celoti prevzela lastništvo še nad Banko Celje, mora banki združiti in združeno banko prodati najpozneje do konca junija 2019. Obljuba prodaje je bila pogoj za soglasje Evropske komisije za državno pomoč v obeh bankah.

Največja slovenska banka je NLB, ki je imela konec leta 2013 23,5-odstotni tržni delež. Na drugem mestu je bila takrat NKBM z 9,7 odstotka, skupni tržni delež Abanke in Banke Celje pa je bil 12,2 odstotka. Unicredit banka je imela 6,2 odstotka, SKB banka 6,1 odstotka, Banka Koper pa 5,7 odstotka. Vse preostale banke so imele manj kot štiriodstotni tržni delež.

Ne spreglejte