Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
18.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

3

Natisni članek

Adris Grupa Sava Re

Četrtek, 20. 10. 2016, 18.52

6 let, 6 mesecev

Rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

3

Sava re | Foto STA

Foto: STA

Načrti hrvaške Adris Grupe za prevzem Save Re, največje slovenske pozavarovalnice, so do nadaljnjega zaustavljeni.

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) je po naših informacijah zavrnila zahtevo Adrisa za povečanje lastniškega deleža v Savi Re nad 20 odstotkov tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov. To pomeni, da Hrvati, ki obvladujejo malo manj kot petino delnic in so za državo drugi največji lastniki Save Re, ne smejo povečevati deleža v družbi.

S čim je regulator utemeljil odločitev, uradno še ni znano. Po naših informacijah pa je bila težava v tem, da je Adris za dovoljenje AZN zaprosil skupaj s svojo Croatio osiguranje. Pri pregledu največje hrvaške zavarovalnice naj bi tako ugotovili, da je (pre)močno izpostavljena do hrvaških državnih obveznic. To bi v primeru nove gospodarske krize pomenilo veliko tveganje ne le za Croatio osiguranje, ampak tudi za Savo Re, če bi seveda ta prešla pod njeno okrilje.

Pri odločanju je vlogo brez dvoma imela tudi politika, saj v vladi Mira Cerarja naskoku Adrisa na Savo Re niso naklonjeni.

Adris Grupa, ki ima sedež v turističnem Rovinju, želi svoj delež v slovenski zavarovalniški skupini Sava Re povečati z 20 odstotkov na 33. | Foto: Thinkstock Adris Grupa, ki ima sedež v turističnem Rovinju, želi svoj delež v slovenski zavarovalniški skupini Sava Re povečati z 20 odstotkov na 33. Foto: Thinkstock

Opozoriti velja, da je ravno pred dnevi prišlo do zamenjave uprave Croatie osiguranje, kar je tudi posledica poslabšanega poslovanja zavarovalnice.

Adris znova po dovoljenje, a bo čakal

Kljub rdeči luči ima Adris možnost ponovno podati vlogo na AZN za povečanje lastniškega deleža v Savi Re, tokrat samostojno. V tem primeru bi se AZN osredotočil na Adris, pri katerem pa bodo težko našli tehtne razloge za zavrnitev. Gre namreč za finančno močno skupino, ki ji je hrvaški regulator izdal dovoljenje za pridobitev večinskega deleža v Croatii osiguranje.

Vendarle bo z novo vlogo začel teči nov postopek, ki bo znova trajal več mesecev, hrvaški načrti po povečanju lastništva v Savi Re pa se bodo zamaknili najmanj v naslednje leto.


Morda vas zanima tudi:

Se "oče" naskoka na Pozavarovalnico Sava res umika?

Za pol milijarde evrov slovenskih blue chipov v rokah skritih vlagateljev

"Kako naj nadziramo državo, če smo od nje odvisni?"


Adris in njegova Croatia osiguranje sta se sicer šele nedavno razkrila kot druga največja lastnika Sava Re. Dolgo časa sta se namreč skrivala za fiduciarnimi računi hrvaških bank.

Tako je Croatia osiguranje do marca letos priznavala, da obvladuje (le) nekaj manj kot desetodstotni delež. Takrat je javnost obvestila, da je pridobila še okoli pet odstotkov delnic. Kmalu zatem, maja letos, pa so v Adrisu za Siol.net priznali, da so v njihovi lasti še štirje odstotki delnic. Vsega skupaj imajo Hrvati skoraj 20 odstotkov delnic.

Pred dnevi je  prišlo do zamenjave uprave Croatie Osiguranje, kar je tudi  posledica poslabšanega poslovanja zavarovalnice. | Foto: STA , Pred dnevi je prišlo do zamenjave uprave Croatie Osiguranje, kar je tudi posledica poslabšanega poslovanja zavarovalnice. Foto: STA ,

V Adrisu presenečeni nad odločitvijo AZN

V hrvaški skupini Adris grupa so presenečeni nad novico, da naj bi Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) zavrnila njihovo vlogo za povečanje lastniškega deleža v Pozavarovalnici Sava. "Če je to, kar navajajo mediji res, potem to niso veljavni razlogi," so sporočili za STA. Uradno sicer odločbe AZN še niso prejeli.

"Zelo neobičajno je in kolikor vemo, tudi ni praksa v EU, da bi kot razlog za zavrnitev navedli nezaupanje v državne obveznice, v našem primeru hrvaške, ki jim je izpostavljena Croatia Osiguranje," pravijo v Adrisu.

STA

Ne spreglejte