SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški ustavni sodnik: ECB ni gospodarica vesolja

0,06

termometer

Evropska centralna banka ECB |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko so se institucije EU kritično odzvale na odločitev nemškega ustavnega sodišča glede programa Evropske centralne banke za odkupovanje obveznic, je to vrnilo udarec. "ECB ne bi smela veljati za gospodarja vesolja," je za Süddeutsche Zeitung dejal vodilni sodnik v zadevi Peter Huber in ECB pozval k prevzemu odgovornosti za svoje odločitve.

"Naše sporočilo ECB je skoraj homeopatsko," je v intervjuju, objavljenem pozno v torek, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, povedal Peter Huber. "Vse, kar želimo, je, da ECB sprejme svojo odgovornost pred javnostjo in jo upraviči - tudi v očeh ljudi, ki so jih njeni ukrepi prizadeli," je dodal.

Oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ocenila, da bi morala odločitev nemškega ustavnega sodišča spodbuditi trud za večjo integracijo območja evra, poroča STA.

"Zdaj je pomembno, da ravnamo odgovorno in pametno, da evro lahko ostane tudi v prihodnje," je danes pojasnila nemškim poslancem. "Resnično nas mora spodbuditi, da na področju gospodarske politike naredimo več in napredujemo pri integraciji (evrskega območja, op. AFP)," je sklenila.

Nemški ustavni sodniki so minuli teden sklenili, da mora osrednja denarna ustanova v območju evra utemeljiti sorazmernost svojega programa odkupovanja obveznic, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank iz njega izključena. Niso pa programa razglasili za neskladnega z nemško ustavo.

Možnost sprožitve postopka proti Nemčiji?

Sodniki iz Karlsruheja so dali ECB za utemeljitev in predložitev dokazov, da pozitivni učinki programa kvantitativnega sproščanja, težkega 2000 milijard evrov, presegajo negativne posledice, tri mesece časa, poroča STA.

Sodba je v EU sprožila burne reakcije, pri čemer je bila rdeča nit kritik, da je evropsko pravo nad pravom posameznih držav članic unije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dopušča tudi možnost postopka proti Nemčiji zaradi kršitve prava EU.

Nemško ustavno sodišče je sodbo utemeljilo na podlagi ocene, da ima program ECB številne stranske učinke, na primer na javni dolg, pokojninske in varčevalne sheme ter cene nepremičnin.

Spor so ustavnemu sodišču predložili posamezniki, ki so se pritožili zoper nemško vlado in nemško centralno banko, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin