Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
7.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 5. 2011, 7.23

7 let, 2 meseca

Nek lani z 48 paketi radioaktivnih odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so lani uskladiščili 48 paketov z radioaktivnimi odpadki s skupno prostornino 17,7 kubičnih metrov.

Skupna prostornina radioaktivnih odpadkov v začasnem skladišču je bila na zadnji dan lanskega leta 2210,6 kubična metra, kar je le nekoliko več kot leto prej.

Izvzem dela odpadkov iz skladiščnega prostora Razlog za malenkostno povečanje (leta 2009 je bila prostornina odpadkov 2208,7 kubična metra) tiči v izvzemu dela odpadkov iz skladiščnega prostora, in sicer zaradi priprave pošiljke gorljivega odpada za sežig pri zunanjem izvajalcu storitve. Hkrati tekoče poteka tudi stiskanje stisljivega odpada na vgrajenem superkompaktorju, je razvidno iz letnega poročila Neka za leto 2010.

Shranjenih 984 izrabljenih gorivnih elementov V bazenu za gorivo je shranjenih 984 izrabljenih gorivnih elementov iz predhodnih 24 gorivnih ciklusov (leta 2009 jih je bilo 929). Skupna masa rabljenega gorivnega materiala je 402 toni.

Najdaljši skupni čas obratovanja brez zaustavitev Nek je v 24. gorivnem ciklusu (ta se je začel 3. maja 2009 in sklenil z začetkom remonta 30. septembra lani) neprekinjeno obratoval 515 dni, kar je najdaljši skupni čas obratovanja brez zaustavitev v zgodovini obratovanja nuklearke.

Načrtovani remont nuklearke se je lani začel 30. septembra in končal 5. novembra. Po načrtu naj bi sicer trajal 31 dni, vendar so ga zaradi dodatnega obsega del na varnostni opremi, turbinskem ležaju in dodatnih testiranj obnovljenega električnega generatorja podaljšali za pet dni.

Lani je jedrska elektrarna proizvedla 5380,71 gigavatne ure neto električne energije, kar je sicer zaradi podaljšanega remonta 0,17 odstotka manj od načrtovane.

30 let obratovanja Jeseni bo Nek dopolnil 30 let obratovanja. V nuklearki so prepričani, da je ta tudi po treh desetletjih obratovanja glede na izvor tehnologije, njeno posodabljanje, organiziranost in obratovalne standarde še vedno spodobna elektrarna. Elektrarna sodi v drugo generacijo jedrskih elektrarn, ki danes po njihovih navedbah obratujejo kot varni in preizkušeni energetski objekti.

Možnost podaljšanja življenjske dobe realna V Neku so vložili formalno vlogo za podaljšanje življenjske dobe elektrarne. V Krškem so sicer prepričani, da je glede na prakso v svetu in stalna vlaganja v tehnološko opremo možnost podaljšanja življenjske dobe realna.

Ne spreglejte