Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
15.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fructal nakup

Četrtek, 28. 7. 2011, 15.12

7 let, 2 meseca

Nectar nakup Fructala ocenjuje kot poslovni uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lastniki srbskega Nectarja so nakup ajdovskega Fructala v Beogradu označili kot poslovni uspeh, ki jih postavlja med 15 do 20 največjih proizvajalcev sadnih sokov v Evropi.

Izvršni direktor Nectarja Bojan Radun je dejal, da prevzem Fructala pričakujejo do konca oktobra.

"Pri transakcijah ne pričakujemo zapletov"

Radun, ki je tudi lastnik Nectarja, je na novinarski konferenci napovedal, da bodo vse denarne transakcije opravljene najkasneje do konca oktobra ali začetka novembra, pri tem pa ne pričakuje večjih zapletov.

Po njegovem mnenju bo prevzem družbi Nectar omogočil nadaljnje širjenje na trgih EU, kar Nectar v prihodnosti tudi načrtuje.

Potrebna bodo soglasja organov za varstvo konkurence

Dejal je, da mora prevzem do 30. julija potrditi še skupščina Pivovarne Laško, potrebna pa bodo tudi soglasja organov za varstvo konkurence v vseh državah nekdanje Jugoslavije, saj sta tako Nectar kot tudi Fructal prisotna na omenjenem tržišču.

Pogodba o prodaji predvideva, da bo Nectar za nakup 93,7 odstotka lastniškega deleža Fructala plačal 35,3 milijona evrov, vendar pa Radun ob tem poudarja, da so se s prevzemno ponudbo zavezali, da bodo odkupili tudi preostale deleže malih delničarjev Fructala, za kar naj bi plačali še nekaj več kot 13 milijonov evrov.

Delovna mesta naj bi ohranili Zagotovil je, da bodo ohranili delovna mesta vseh zaposlenih v Fructalu, prav tako pa bodo delo zagotovili 60 delavcem iz Makedonije. "To je poslovna strategija Nectarja," je dejal Radun.

"Gre za poslovno korekten nakup"

Radun je še dejal, da so se njihovi konkurenti potrudili, da bi kar najbolj dvignili ceno Fructalu, kljub temu pa je zadovoljen, saj gre po njegovem mnenju za poslovno korekten nakup, še poroča Tanjug.

Pivovarna Union in srbski Nectar sta v ponedeljek podpisala pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu. Pivovarna Union bo s prodajo iztržila 35,3 milijona evrov neto, medtem ko je celoten Fructal s poslom vreden 50,2 milijona evrov. Skupina Pivovarna Laško se bo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.

Nakup bodo financirali z lastnimi sredstvi in krediti

Pivovarna Union in Nectar sta pogodbo podpisala z dvema odložnima pogojema, in sicer, da prodajo potrdijo nadzorniki Uniona, kar so že storili v ponedeljek, in skupščina Pivovarne Laško, ki bo zasedala v soboto.

Nectar, ki je v 100-odstotni lasti družine Radun, bo nakup Fructala financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s krediti Evropske banke za obnovo in razvoj.

Ne spreglejte