Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
21.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 21.31

7 let, 2 meseca

Najemnine za stanovanja ne upadajo povsod

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ponudba najemniških stanovanj v Sloveniji je vse večja, cene najema pa ugodnejše. Po nekaterih ocenah so najemnine v prestolnici za petino nižje kot pred upadom nepremičninskega trga.

Upad cen na slovenskem nepremičninskem trgu je na glavo obrnil tudi najemniški trg. Medtem ko si najemniki lahko danes v Ljubljani ceneje privoščijo streho nad glavo, v štajerski in primorski prestolnici ni tako. Zaradi zaostrenih pogojev pridobitve bančnih posojil je sicer najem za vse več ljudi edina možnost.

Najemnine v Ljubljani 20 odstotkov nižje Najemnine za stanovanja v Ljubljani so, hkrati s cenami nepremičnin, v zadnjih petih letih upadle. Prodajna cena povprečnega dvosobnega stanovanja (60 kvadratnih metrov) v prestolnici je po besedah Alena Komiča iz podjetja ABC nepremičnine s 140 tisoč evrov upadla na 110 tisoč evrov. "Za najem takšnega stanovanja je bilo leta 2008 treba mesečno odšteti med 550 in 600 evrov, danes pa lahko isto stanovanje najamemo za okoli 450 evrov, kar je okoli 20 odstotkov manj," razloži Komič. Najemniški trg sicer sledi prodajnemu. Nadstandardna stanovanja in hiše pa so, tako pri najemu kot prodaji, občutile še večji upad.

"Najem je namreč še vedno zelo aktualen za mlade ljudi, ki nimajo redne zaposlitve in ne morejo pridobiti stanovanjskega posojila. Povpraševanje po najemniških stanovanjih je bistveno manjše, samo v Ljubljani je trenutno več tisoč praznih stanovanj, razlogov za to pa je več. Vse več študentov se na študij v prestolnico vsak dan vozi. Znova se je tudi začel pojavljati trend, da se mlada generacija seli v družinske hiše k staršem, kjer si uredi ločen del," pojasnjuje Komič. Cene najemnin v Ljubljani bodo po mnenju Komiča hkrati z dodatnim upadom cen nepremičnin še nekoliko nižje.

Tudi Zdenka Žrlič-Bahčič iz podjetja TA-BU Nepremičnine se strinja, da so cene stanovanjskih najemnin v Ljubljani upadle za okoli 20 odstotkov. "Če stanovanja ne morete prodati, ga oddajate, s tem povečujete ponudbo najemniških stanovanj in cena najema upada," je prepričana. Najemniki ves čas aktivno iščejo boljše priložnosti. Če najdejo boljšo razmerje med kakovostjo in ceno stanovanja, se preselijo. V TA-BU sicer opažajo večje povpraševanje po najemu stanovanj, saj si številni zaradi strožjih zahtev za pridobitev bančnega posojila ne morejo več privoščiti nakupa lastne nepremičnine. Najemodajalci na drugi strani zahtevajo vse več dokazil o premoženjskem stanju najemnika, zato je danes veliko več zavrnjenih najemnikov kot v preteklosti, še doda Žrlič-Bahčičeva.

V štajerski prestolnici brez sprememb Ana Mozetič iz mariborske nepremičninske agencije Insa pojasnjuje, da je štajerski nepremičninski trg neprimerljiv z ljubljanskim. Kljub upadu cen nepremičnin na najemniškem trgu ne opažajo bistvenih odstopanj cen najema in povpraševanja. Za povprečno dvosobno stanovanje je tako še vedno treba mesečno odšteti med 200 in 300 evri.

Obala ostaja razred zase Obalni nepremičninski in najemniški trg je po besedah Edmonda Petroviča iz nepremičninske agencije Investmond nepremičnine specifičen. Na Obali se povpraševanje po najemu nepremičnin v zadnjih letih ni zmanjšalo, prav tako ni mogoče opaziti drastičnega upada cen najema. Opazili so sicer upad povpraševanja domačih najemnikov, vendar je na drugi strani naraslo povpraševanje tujih strank, predvsem Rusov. Ti se zanimajo za kakovostnejša stanovanja, kjer cena ni najpomembnejša. Na trgu je sicer veliko več prostih nekakovostnih stanovanj. Najemniki zapuščajo vlažna stanovanja s staro opremo in se z malce več denarja raje odločajo za najem novejšega, boljšega stanovanja. Cene mesečnega najema povprečnega dvosobnega stanovanja (60 kvadratnih metrov) se tako gibljejo med 350 in 500 evri, kar je za okoli 10 odstotkov manj kot leta 2008.

Petrovič v prihodnosti ne pričakuje večjih nihanj cen najemniškega trga. "Ko so cene nepremičnin na Obali rasle, so najemnine ostajale približno enake in takšne ostajajo tudi, ko se je zgodil upad nepremičninskega trga. Stranke se ne znajo odločiti, ali nepremičnino kupiti ali jo najeti. Cena mesečnega najema ali mesečni obrok posojila sta namreč izenačena," pojasni Petrovič. Vendar se ljudje zaradi negotovih razmer, nižanja plač in strahu pred izgubo zaposlitve vse bolj odločajo za najem.

Ne spreglejte