Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Natisni članek

tožba osebni stečaj Boštjan Nagode MKT Print Tosama

Petek, 22. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Na cesto spravil 200 ljudi, zdaj pred upniki rešil eno od največjih tovarn v Domžalah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Boštjan Nagode | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Eden od največjih tiskarjev pri nas je za seboj pustil pogorišče, na stotine brezposelnih in na milijone evrov neporavnanih dolgov. To za banke očitno ni težava.

Kazenski pregon in grožnja večletne zaporne kazni, visoke odškodninske tožbe ter lov za večmilijonskim premoženjem, ki je pripeljal do osebnega stečaja.

Vse to je v zadnjih nekaj letih prestajal poslovnež Boštjan Nagode, pogrebnik tiskarne MKT Print, v kateri je službo izgubilo 200 ljudi. Kot kaže, bo iz boja z državo in upniki izšel kot veliki zmagovalec.

Za milijoni evrov na bančnih računih v tujini, ki jih je domnevno nezakonito črpal iz lastnih podjetij, so se izgubile vse sledi.

Tosama | Foto: STA , Foto: STA , Prej premožni poslovnež, ki je živel v več kot sto kvadratnih metrov velikem stanovanju za Bežigradom v Ljubljani in se vozil z dragimi avtomobili, je bil uradno brez premoženja.

Zaposlil se je v sestrinem podjetju in prejemal 500 evrov mesečne plače. Svoje stalno prebivališče je preselil v poštne nabiralnike na Ulici frankolovskih žrtev v Celju, ki so jih nepridipravi uporabljali za ugašanje prezadolženih podjetij.

Zdaj je pod streho še menedžerski prevzem domžalske Tosame.

Dogovor o posojilih za prevzem

Družina Nagode se je z bankami dogovorila za reprogram finančnih obveznosti, s katerimi je leta 2008 financirala nakup tovarne sanitetnega materiala.

Šlo je za skupno 22 milijonov evrov posojil, ki jih je nedolgo po prevzemu prenesla na Tosamo, tako da jih v resnici odplačujejo iz denarnega toka prevzete družbe.

Iz listin, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, je razvidno, da je Tosama pri banki Sberbank najela novo 9,4-milijonsko posojilo. Z njim je poplačala pretekle obveznosti do Nove KBM in Sberbank, ki bi v pomembnem delu zapadle v letošnjem letu. 

Družba bo morala plačevati mesečni obrok 112 tisoč evrov, torej dobrih 1,3 milijona evrov na leto. To zanjo ne bi smelo pomeniti večjih težav, saj letno ustvari okoli tri milijone evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA).

Leta 2024 zadnji obrok

Konec oktobra 2024 bo Tosama predvidoma nakazala še zadnji obrok, s čimer se bo sprostila tudi hipoteka na premoženju družine Nagode.

Sberbank | Foto: STA , Foto: STA , To bo še zadnji udarec za državo, banke, dobavitelje, zaposlene in druge upnike Boštjana Nagodeta in njegovih propadlih tiskarskih podjetij.

Tosama, ki je v lanskem letu ustvarila okoli 34 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in čez milijon evrov čistega dobička, je namreč zunaj dosega njihovih rok.

Tovarna sanitetnega materiala, ki zaposluje več kot 370 ljudi, je bila kratek čas v lasti podjetja na Karibskem otočju, danes pa je njena uradna lastnica njegova sestra Tanja Nagode.

Uničil eno od največjih tiskarn v nekdanji Jugoslaviji

Boštjan Nagode je že moral na zatožno klop zaradi oškodovanja družbe MKT Print.

Nekoč eno od največjih tiskarn na območju nekdanje Jugoslavije so pokopali sporni posli in izčrpavanje. Leta 2009 je približno 300 delavcev zaradi zaostalih plač organiziralo protestni shod in zahtevalo stečaj podjetja, z njim pa končanje agonije.

Organi pregona so v poznejši preiskavi odkrili, da je Nagode od MKT Printa na račune v tujini prejel najmanj tri milijone evrov domnevno neupravičene premoženjske koristi.

V zvezi s tem proti Nagodetu potekata najmanj dve kazenski zadevi. Stečajni upravitelj MKT Printa Tomaž Kos jih je kazensko ovadil zaradi povzročitve stečaja, oškodovanja upnikov, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja.

"Obravnave (…) so redno razpisane, vendar se zaradi opravičil obdolžencev redko opravijo," je opozoril Kos.

Nagode v posmeh delavcem nakazal 400 tisoč evrov

Nekdanji delavci MKT Printa, ki so v stečajno maso prijavili za več kot štiri milijone evrov prednostnih terjatev, so več let zaman čakali na denar. Konec lanskega leta pa so dočakali spodbudno novico. V stečajno maso MKT Printa je prišla večja vsota denarja.

Toda sredstva je vplačal kar grobar MKT Printa. Nagode je pri notarju deponiral 400 tisoč evrov, v zameno pa se je rešil skoraj 10 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe, ki jo je proti njemu vložil stečajni upravitelj MKT Printa.

To je bilo v obdobju, ko je bil Boštjan Nagode v osebnem stečaju in uradno brez premoženja. Od kod je prišel denar in kdo ga je zagotovil, ni zanimalo ne Kosa ne sodišča. 

Sedem milijonov evrov skritega premoženja

denar, evri | Foto: Reuters Foto: Reuters Ni mogoče spregledati, da so davčni inšpektorji pregledali Nagodetove osebne finance in ugotovili ogromno neprijavljeno oziroma nepojasnjeno premoženje.

V letih od 2008 do 2012 je namreč tedanji prvi mož Tosame potrošil dobrih sedem milijonov evrov več, kot je v tistem obdobju uradno zaslužil. Zato so mu odmerili plačilo 2,9 milijona evrov dodatnega davka.

Vzeli bi jim tiskarno Schwarz

Družina Nagode se je pod drobnogledom organov pregona znašla tudi zaradi suma oškodovanja danes propadle tiskarne Schwarz.

Zaradi suma storitve več kaznivih dejanj proti Boštjanu Nagodetu in njegovi sestri, ki je v spornem času vodila računovodstvo, se po zadnjih podatkih nadaljuje sodna preiskava. Med drugim naj bi Nagodetu očitali povzročitev stečaja z goljufijo.

V zvezi s tem je tožilstvo zoper obdolžene vložilo 4,3-milijonski premoženjskopravni zahtevek. Toda zavarovanje je vpisalo zgolj na tiskarni Schwarz Print, ki je prevzela posle Schwarza, njen lastnik pa se skriva na Britanskih Deviških otokih.

Na lastniškem deležu Tanje Nagode v Tosami organi pregona niso vpisali nobene zaznambe.

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 
Ne spreglejte