SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mnoge države evroobmočja niso naredile dovolj za ohranitev evra

2

termometer

"Skupna valuta je velika odgovornost in menim, da se do nje nekatere države, vključno s Slovenijo, vedejo mačehovsko."

Sicer pa ekonomist Vlado Dimovski iz ljubljanske ekonomske fakultete meni, da je bila včerajšnja, medijsko precej odmevna izjava nekdanjega nemškega finančnega ministra Oskarja Lafontainea, da je napočil čas za resen premislek o razpustitvi skupne evropske valute, le ena izmed prvih napovedi o smeri dogajanj v prihodnje.

"Težnje po izstopu oz. izključitvi iz evroobmočja se bodo stopnjevale" Dimovski je prepričan, da mnoge države evroobmočja niso naredile dovolj za ohranitev skupne valute. "In verjamem, da Nemci s tem niso zadovoljni, saj so močno valuto, kot je bila nemška marka, zamenjali za evro oziroma vstopili v evroobmočje, ki, kot vidimo, ni ravno stabilno."

Po njegovem mnenju se bodo težnje po tem, da določene države izstopijo ali pa se jih izključi iz evroobmočja, stopnjevale. Lahko pa se po njegovih besedah tudi zgodi, da bodo začeli o svoji valuti znova razmišljati Nemci.

Lafontaine, meni, da bi si z razpustitvijo skupne valute države evroobmočja, ki so v krizi, tako lažje opomogle. Rastko Ovin z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete pa pravi, da tehnično to sicer drži, ker bi v roke dobile inštrumente za uravnavanje tečaja in tako skrivale svoje grehe, vendar le nek določen čas. "Že čez nekaj let pa bi imele te države iste težave, vendar še bolj na škodo konkurenčnosti svojih podjetij."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin