Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
23. 12. 2016,
4.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

Gina Goat mug Anže Miklavec Kickstarter

Petek, 23. 12. 2016, 4.35

6 let, 6 mesecev

Milijonska nabirka slovenskih startupov na Kickstarterju

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Kickstarter | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenski startupi so letos v kampanjah na platformi za množično financiranje Kickstarter – pet jih še teče – zbrali prek poldrugi milijon evrov. Pretekli konec tedna se je končala še ena uspešna kampanja Anžeta Miklavca, ki je za kavomat Gina zbral za slabega pol milijona evrov naročil.

Z uspešno končano kampanjo se je podjetnik Anže Miklavec približal Niku Klanšku, ki še naprej zaseda mesto najuspešnejšega slovenskega podjetnika na Kickstarterju.

Klanšek je z dvema uspešnima kampanjama za kolesi FlyKly v letih 2014 in 2015 zbral dober milijon evrov (preračunano po včeraj veljavnem tečaju evro – dolar). Miklavec pa je v dveh kampanjah – prvič predlani s skodelico Goat mug in drugič zdaj s kavomatom Gina – zbral okrog 912 tisoč evrov.


Preberite še:

Slovenski lebdeči gramofon na Kickstarterju zbral več kot pol milijona evrov

Slovenec, ki odpira denarnice Američanov: "Hejterji" nam bolj pomagajo kot škodijo


Zvesta baza podpornikov

Kavomat Gina združuje klasične metode priprave kave s tehnologijo, saj ima izdelek vgrajeno pametno tehtnico in mobilno aplikacijo, ki omogoča pripravo kave na različne načine. | Foto: Startup cafe Ljubljana Kavomat Gina združuje klasične metode priprave kave s tehnologijo, saj ima izdelek vgrajeno pametno tehtnico in mobilno aplikacijo, ki omogoča pripravo kave na različne načine. Foto: Startup cafe Ljubljana Miklavčeva ekipa si je cilj v drugi kampanji postavila precej nižje, pri 50 tisoč dolarjih. So imeli tako nizka pričakovanja ali jih je odziv kupcev – skoraj 2.400 posameznikov je kampanji namenilo 501 tisoč dolarjev oziroma 480 tisoč evrov – presenetil?

"Res je, da smo si postavili neki minimalen cilj, že ob začetku smo verjeli, da lahko zberemo več, a odziv nas je tudi presenetil," pravi Miklavec.

Natančne podatke o podpornikih še čakajo, a Miklavec pravi, da jim je pomembno pomagala baza kupcev, ki so jo ustvarili s kavno skodelico Goat mug in ki od tedaj sledi njihovim aktivnostim. Znano je, da so največ podpornikov nabrali iz Severne Amerike, Avstralije, Nemčije in Anglije.

O kampanji je Miklavec prejšnji teden govoril tudi na dogodku Startup cafe v Ljubljani, kjer je poudaril, da sta za uspeh kampanje pomembni pametna prodajna strategija in spretna uporaba družbenih omrežij.

Dostava do aprila

Zdaj se pripravljajo na proizvodnjo. "Nekaj že poteka, glavnina aktivnosti pa se začenja zdaj. Izpopolnjujemo aplikacijo in elektroniko. Aprila je rok za dostavo," pravi Miklavec.

Tokrat so več pozornosti namenili tudi zaščiti intelektualne lastnine. Pred dvema letoma so namreč na Kickstarterju nabrali deset tisoč kupcev za skodelico Goat mug, nato pa so jo, preden so jo odposlali, že skopirali Kitajci.

Uspešnica leta je lebdeči gramofon

Gramofon ekipe MAG-LEV Audio, pri katerem vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine. | Foto: STA , Gramofon ekipe MAG-LEV Audio, pri katerem vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine. Foto: STA , Še bolj kot Miklavec se je Klanškovi rekordni kampanji za kolo FlyKly letos približala ekipa MAG-LEV Audio, za katero stojita dizajn studio Desnahemisfera in podjetje Topsol. Z lebdečim gramofonom so v jesenski kampanji na Kickstarterju zbrali več kot pol milijona evrov. 

Miklavec meni, da je Kickstarter vse bolj priljubljen, z rastjo ponudbe pa se zmanjšuje možnost za uspešno kampanjo. "Vsak trenutek je na Kickstarterju aktivnih okrog 3.500 kampanj, kar pomeni, da se je treba bolj posvečati promociji," pravi. Dodaja, da bo njegova ekipa še poskušala, a le z "dovolj posebnimi" izdelki – v takih primerih je namreč Kickstarter odlična platforma za preverjanje trga.

Najuspešnejše projekte na Kickstarterju od zagona platforme leta 2012 si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Opomba avtorice: Infografika je bila spremenjena 3.1.2017.

 

Ne spreglejte