Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2011,
11.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delo

Sobota, 5. 11. 2011, 11.03

7 let, 2 meseca

Laško razmišlja o prodaji družbe Delo po delih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pivovarna Laško razmišlja o možnosti delitve časopisne družbe Delo na časopisni del, ki bi vključeval časnika Delo in Slovenske novice, ter na preostalo premoženje.

V tega bi bili vključeni distribucija, tiskarna in časnik Večer. Podjetje bi nato skušali prodati po delih, saj izplen prodaje družbe kot celote ni zadovoljiv, piše današnje Delo.

Skupina laške pivovarne je močno obremenjena z dolgovi Pivovarna Laško je 100-odstotni lastnik časopisne družbe Delo. Ker je skupina laške pivovarne močno obremenjena z dolgovi, prodaja premoženje, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo. Kupca za ajdovski Fructal je že našla, glede najbolj odmevne skupne prodaje Mercatorja z bankami trenutno potekajo pogovori s hrvaškim Agrokorjem, še najpočasneje pa napreduje prodaja medijskega dela skupine.

Za najresnejšega interesenta za Delo sta doslej veljali švedska medijska korporacija Bonnier in švicarsko-nemška založniška družba Ringier-Axel Springer, ki sta poleti oddali tudi skupno prevzemno ponudbo za Delo kot celoto. Po neuradnih informacijah, ki jih navaja Delo, naj bi družbo ovrednotili na 20 milijonov evrov, medtem ko ga Laščani vrednotijo na 45 milijonov evrov.

"Trenutno za Delo kot celoto nimamo nobene resne ponudbe" Dosedanje iskanje kupca za Delo tako ni prineslo pričakovanega izplena, zato v Laškem proučujejo možnosti za izboljšanje pogajalskega položaja s prodajo družbe po delih.

"Trenutno za Delo kot celoto nimamo nobene resne ponudbe, zato iščemo nove poti za njegovo prodajo. Ena od možnosti je razdelitev Dela na časopisni in nepremičninski del ter ponovno iskanje najboljšega ponudnika. Če bo analiza, ki jo pripravlja naš svetovalec KPMG, pokazala, da je takšna oddelitev mogoča in ekonomsko smiselna, se bomo verjetno odločili za še en razpis in poskušali pridobiti najboljšega ponudnika," je za Delo poudaril predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Tako bi rešili tudi problem časnika Večer, katerega prodaja je na mrtvi točki Družbo bi tako razdelili na časopisni del, v katerega bi vključili časnika Delo in Slovenske novice, ter na preostalo premoženje, v katerega bi bili vključeni distribucijska družba Izberi, tiskarna in časnik Večer. Na koliko enot natančno bi Delo razdelili, še ni jasno.

S tako delitvijo bi po Zorkovih besedah rešili tudi problem časnika Večer, katerega prodaja je na mrtvi točki, skupaj z Delom pa ga zaradi zahtev varuha konkurence ne morejo prodati.

Prodaja po delih naj bi bila po ocenah pisana na kožo Bonnieru in Ringier-Axel Springerju Nujnost reorganizacije Dela je medtem izpostavil prvi nadzornik Laškega Vladimir Malenkovič, saj naj bi bila ta nujna tudi zaradi izboljšanja poslovanja družbe. Malenkovič v primeru razdelitve Dela pričakuje tudi še kakšnega zainteresiranega kupca, a delitev bodo po njegovih besedah izpeljali le, če bodo v prid tega govorile številke in analize.

Takšna prodaja po delih naj bi bila po ocenah pisana na kožo Bonnieru in Ringier-Axel Springerju, saj bi prva kupila Delo, druga pa Slovenske novice. Oba naj bi bila še naprej zainteresirana za nakup.

Ne spreglejte