Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2010,
18.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 5. 2010, 18.36

7 let, 2 meseca

Kranjec po sprejetih ukrepih ne vidi nevarnosti za inflacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec po sprejetih ukrepih ECB trenutno ne vidi nobene nevarnosti za morebitne inflacijske pritiske, o morebitni nevarnosti za obnovitev recesije pa ne želi ugibati.

"Kratkoročno je nujno potrebno pridobiti zaupanje trgov in stabilizirati gospodarstvo, da bo to lahko pozneje raslo z višjo stopnjo. Ne želim se spuščati v obravnavo, ali se težišča gospodarske aktivnosti pomikajo izven Evrope, v povprečju pa svetovno gospodarstvo deluje dobro, res pa je, da se v težavah nahajajo predvsem razvite države," je o morebitnem novem kriznem valu dejal Kranjec, ki dolgoročno vendarle vidi bolj svetlo obdobje. "Slovenija še nekoliko bolj na varnem" Guverner se je sicer v svojem nastopu ob odprtju tradicionalnih Dnevov davčnih svetovalcev v Moravskih Toplicah dotaknil problematike primanjkljajev v proračunih evropskih držav in njihove prekomerne zadolženosti, kar sta dva od temeljnih maastrichtskih kriterijev. Medtem ko je že povsem jasno, da Grčija prednjači pri obeh omenjenih kriterijih, je Slovenija po njegovem trenutno še nekoliko bolj na varnem, vsaj kar se tiče javnega dolga, kjer še ni prestopila predpisanih 60 odstotkov. S približno 40 odstotki je še daleč od evropskega povprečja 90 odstotkov, a Kranjec opozarja na previdnost, da ne bi prišlo do pojava kronične zadolženosti.

Kranjec je ob tem opozoril na nujnost zmanjševanja javne porabe, saj je povečevanje davčnih obveznosti skoraj nemogoče, količina pobranih davkov pa se je zaradi recesije prav tako zmanjšala. Med možnimi rezervami vidi reformo zdravstvenega sistema, vsaj začasno zmanjševanje izdatkov na nekaterih področjih, kot je obrambno, pa tudi pri nekaterih trenutno "nepokritih" investicijah lokalnih skupnosti, hkrati pa povečanje učinkovitosti javnega sektorja z manj zaposlenimi.

Novi davki in bolj učinkovito pobiranje Nekaj možnih davčnih novosti sicer vidi, predvsem na področju t.i. okoljskih davkov in uvedbe različnih premoženjskih davščin, ob tem pa opozarja tudi na nujnost povečanja učinkovitosti pobiranja davkov. V zvezi s pokojninskim sistemom je dejal, da reforma lahko gre zgolj v smeri podaljševanja delovne dobe, saj davkov v nedogled ne gre povečevati, pokojnin pa v sedanjih razmerah tudi ni mogoče znižati.

Guverner Banke Slovenije se je v pogovoru z davčnimi svetovalci dotaknil še krize bančnih sistemov. Kot je v zvezi s tem povedal, je postalo očitno, da bodo banke morale v prihodnje v dobrih časih več kapitala nameniti za krizna obdobja. Tudi slovenske banke so zato pred nalogo, da si zagotovijo stabilnejše dolgoročne vire, potem ko so se po vstopu v evroobmočje sorazmerno izdatno zadolževale na kapitalskih trgih.

"Banke bodo morale še izdvajati slabitve" "Bankam so se v sedanji krizi bistveno zmanjšali dobički, saj so bili lani za polovico nižji kot leto pred tem in so skupaj znašali okoli 160 milijonov. Po naših grobih ocenah bo leto 2010 prav tako težko leto, saj imajo banke v svojih portfeljih precej problematičnih terjatev, za katere bodo morale izdvajati slabitve. Vse to je obvladljivo, a letos še ne pričakujemo bistvenega izboljšanja dobičkonosnosti," je dejal Kranjec in dodal, da Banka Slovenije želi, da bi lastniki bank čim večji delež dobičkov ohranili kot zadržani kapital.

Ne spreglejte