Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 3. 2012,
8.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Koper

Sobota, 24. 3. 2012, 8.06

7 let, 2 meseca

Koprsko pristanišče do nove direktne linije z Daljnim vzhodom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Koper bo maja vzpostavila novo direktno kontejnersko linijo, ki bo severnojadranska pristanišča povezovala s pristanišči na Japonskem, Kitajskem, Tajvanu in Južni Koreji.

Nova tedenska linija bo obogatila ponudbo rednih ladijskih linij v koprskem pristanišču, menijo v Luki Koper. Novo linijo je vzpostavil tajvanski ladjar Evergreen z lastnimi kontejnerskimi ladjami zmogljivosti med 5300 in 6300 kontejnerskih enot, pri čemer bosta prevoze zabojnikov na tej liniji po trenutnih informacijah tržila še južnokorejski ladjar Hanjin Shipping in tajvanski ladjar Yang Ming Line, so sporočili iz Luke Koper.

Prvo ladjo pričakujejo 10. maja Ladje bodo severnojadranska pristanišča Koper, Reka in Trst povezovale z južnokorejskim pristaniščem Pusan, japonskima Tokio in Osako, kitajskimi pristanišči Qingdao, Šanghaj, Ningbo, Yantian in Hongkong, Kaohsiungom na Tajvanu, malezijskim pristaniščem Tanjung Pelepas, pristaniščem Colombo na Šrilanki, izraelskim Ašdodom, egiptovsko Aleksandrijo ter italijanskim Tarantom. V Koper bodo ladje prihajale vsak četrtek, prvo ladjo Ital Universo pričakujejo 10. maja.

Nova linija bo obogatila ponudbo rednih ladijskih linij v koprskem pristanišču, v določeni meri pa pomeni tudi nadomestilo za direktno linijo za Daljni vzhod ladjarjev Hanjin Shipping, Hyundai Merchant Marine, Yang Ming Line in United Arab Shipping Company, ki je bila ukinjena konec lanskega leta.

"Severni Jadran oz. koprsko pristanišče je tržno zanimivo za vse največje svetovne ladjarje" Ob tem v Luki Koper spominjajo, da že skoraj tri leta deluje tudi direktna tedenska linija ladjarjav CMA CGM in Maersk Line, to pa po njihovem pomeni, da je severni Jadran oziroma koprsko pristanišče tržno zanimivo za vse največje svetovne ladjarje.

Pretovor je lani v primerjavi z letom 2010 porasel za skoraj četrtino Kontejnerski terminal v Kopru je v lanskem letu sicer pretovoril rekordno količino zabojnikov in se z 589.314 kontejnerskimi enotami zelo približal meji 600.000. Pretovor je tako v primerjavi z letom 2010 porasel za skoraj četrtino. Tudi v letošnjem letu v Luki pričakujejo rast kontejnerskega prometa, vendar z nekoliko nižjo stopnjo rasti kot lani.

Ne spreglejte