Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
9.41

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

9

Natisni članek

UBS švicarski franki banka Credit Suisse

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 9.41

1 leto

Komitenti z računov Credit Suisse dvignili več kot 62 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

9

Credit Suisse | Ameriško podjetje za finančne storitve Morningstar je prejšnji teden objavilo, da so komitenti Credit Suisse samo marca z računov umaknili za okoli 4,6 milijarde evrov sredstev, kar je največji mesečni odliv do zdaj. | Foto Guliverimage

Ameriško podjetje za finančne storitve Morningstar je prejšnji teden objavilo, da so komitenti Credit Suisse samo marca z računov umaknili za okoli 4,6 milijarde evrov sredstev, kar je največji mesečni odliv do zdaj.

Foto: Guliverimage

Komitenti švicarske banke Credit Suisse so v prvih treh mesecih letos z bančnih računov dvignili 61,2 milijarde frankov (62,5 milijarde evrov), je v najverjetneje svojem zadnjem četrtletnem poslovnem poročilu razkrila banka, ki jo bo v kratkem prevzel rival UBS. V trimesečju je imela sicer Credit Suisse 12,8 milijarde frankov čistega dobička.

Dobiček je predvsem posledica izbrisa visoko tveganih dolžnikov banke skladno z dogovorom o nujnem prevzemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes objavljeno četrtletno poročilo so vlagatelji nestrpno pričakovali, saj jih zanima razsežnost izzivov, s katerimi se pri prevzemu Credit Suisse, ki so ga skovale švicarske oblasti, spoprijema UBS.

Credit Suisse
Novice Švica ukinja nagrade vodilnim v Credit Suisse

V poročilu je Credit Suisse, dolgo časa druga največja švicarska banka, izpostavila predvsem velik odliv sredstev, še posebej v drugi polovici marca, ko je komitente zajela panika pred napovedano združitvijo z največjim domačim konkurentom.

"Ti odlivi so se sicer nekoliko umirili, a se do 24. aprila 2023 še niso ustavili," je banka zapisala v poročilu.

Credit Suisse
Novice Švicarska vlada v preiskavo dogajanja okoli Credit Suisse

Močan odliv sredstev po poročanju AFP ni presenetljiv. Ameriško podjetje za finančne storitve Morningstar je prejšnji teden objavilo, da so komitenti Credit Suisse samo marca z računov umaknili za okoli 4,6 milijarde evrov sredstev, kar je največji mesečni odliv do zdaj.

Credit Suisse se je v zadnjih letih spopadla z vrsto škandalov, potem ko so marca v ZDA propadle tri banke in se je na trgu razširila panika, pa se je po poročanju AFP izkazala za najšibkejši člen v verigi.

Gibanje delnice Credit Suisse
Novice Švicarski predsednik pred parlamentom: Propad Credit Suisse ni propad Švice

V paničnem iskanju rešitve so švicarske oblasti organizirale nujno reševanje in pritisnile na banko UBS, ki je nato 19. marca privolila v 3,25 milijarde dolarjev vredno mega združitev s Credit Suisse.

Lani je imela banka izgubo v višini 7,3 milijarde frankov, medtem ko je UBS poročala o 7,6 milijarde dolarjev čistega dobička.

Kot še navaja AFP, je današnje četrtletno poročilo najverjetneje zadnje poslovno poročilo Credit Suisse. V torek bo svojega predstavila še UBS.

Ne spreglejte