Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
15.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 15.39

7 let, 2 meseca

Kmetijskim gospodarstvom izplačila za škodo po poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vsem kmetijskim gospodarstvom, ki so utrpela škodo v septembrskih poplavah, prioritetno izvedlo izplačilo že v decembru.

Za ukrep je potrebnih 4,5 milijona evrov, od tega bo okoli 3,2 milijona evrov evropskih sredstev. Vlada se je namreč seznanila z oceno stanja in predlogi o dodatnih ukrepih, ki jih bo sprejelo ministrstvo, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Poplavilo je 23.465 hektarjev kmetijskih zemljišč Ocena škode temelji na prvih možnih strokovnih ocenah škode na območjih, kjer je to bilo mogoče ocenjevati. Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija je bilo poplavljenih približno 23.465 hektarjev kmetijskih zemljišč pri skupno 1681 kmetijskih gospodarstvih. Škoda v kmetijstvu je bila v 133 občinah.

Na njivah so bile najbolj prizadete koruza in buče, vrtnine na prostem, vrtnine v plastenjakih, na travnikih je škoda na tretjem odkosu (intenzivnejši travniki) in izpad paše.

Stopnja poškodovanosti kultur od 20- do 100-odstotna Škoda je bila tudi na vinogradih in v manjši meri na sadovnjakih. Stopnja poškodovanosti posameznih kultur se giblje od 20 do 100 odstotkov. V strukturi kmetijskih zemljišč prevladujejo travniki, teh je približno dve tretjini, ostalo so njive in trajni nasadi.

Nekatera kmetijska gospodarstva, ki so bila poplavljena, so se zaradi nastale škode že znašla v finančnih težavah, zato je ministrstvo predlagalo, da se v skladu z evropskim predpisom, ki dopušča plačila od 1. decembra tekočega leta dalje, oškodovanim kmetijskim gospodarstvom prioritetno izplača sredstva za shemo enotnega plačila za tekoče leto v začetku decembra.

Ministrstvo je sprejelo že več ukrepov za zmanjšanje posledic škode v kmetijstvu. Med drugim je zagotovilo sredstva za analizo poplavljenih tal in kmetijskih pridelkov, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje in dodali, da se bo vsa ostala pomoč izvajala v skladu s pripravo programa odprave posledic škode v kmetijstvu.

Ne spreglejte