Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
11.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 11.02

7 let, 2 meseca

Kljub rezom in višjim davkom vse manj proračunskih prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rebalans državnega proračuna narekuje nadaljnje krčenje domačega gospodarstva in vse manj prihodkov državne blagajne.

Predlog rebalansa državne blagajne, ki danes začenja svojo parlamentarno pot na pristojnih odborih državnega zbora, napoveduje nekaj več kot 9,6 milijarde proračunskih odhodkov – dobrih deset milijonov več kot v prvotnem sprejetem proračunu za letos –, vseh prihodkov državne blagajne pa naj bi bilo letos za okoli osem milijard evrov (okoli 100 milijonov evrov vlada pričakuje zaradi višjega DDV-ja). Proračunski primanjkljaj naj bi letos dosegel poldrugo milijardo evrov oziroma nekaj manj kot pet odstotkov BDP-ja. Dodatnih 122 milijonov za servisiranje državnega dolga Z rebalansom, ki ga bodo poslanci sprejemali 9. julija, vlada pokojninski blagajni dodatno zagotavlja 139 milijonov, skupaj bo imela pokojninska blagajna v tem letu na voljo približno milijardo in pol evrov. Zaradi nemotenega servisiranja državnega dolga mora vlada v rebalansu dodatno zagotoviti še skoraj 122 milijonov, letos bo skupno strošek obresti dosegel okoli 820 milijonov.

Že v prvih štirih mesecih pridelali skoraj dve tretjini letošnjega proračunskega primanjkljaja Rebalans aktualni vladi Alenke Bratušek narekujejo vse slabše gospodarske napovedi, ki se kažejo tudi v vse manjših proračunskih prihodkih in posledično vse večjem proračunskem primanjkljaju. Proračunski minus je že v prvih štirih mesecih dosegel 962 milijonov evrov, tako smo že v prvi tretjini leta pridelali skoraj dve tretjini z rebalansom načrtovanega proračunskega primanjkljaja v tem letu.

Rebalans napoveduje še manj denarja za naložbe Aktualna vlada s predlaganim rebalansom, s katerim znižuje sredstva za naložbe in materialne stroške, zagotavlja tudi dobro milijardo za banke (dokapitalizacije …). Kljub višjim davkom pa je proračunskih prihodkov vse manj, po zvišanju DDV-ja pa se obeta tudi obdavčitev srečk, dražja registracija vozil in podražitev sodnih taks. V skladu z vladno politiko je masa za plače v javnem sektorju letos nižja za nekaj več kot šest odstotkov, v primerjavi z lanskim proračunom.

Kovač: Poldruga milijarda primanjkljaja je realna, če ne bo drastičnih sprememb Kot ocenjuje ekonomist Bogomir Kovač, je poldruga milijarda proračunskega primanjkljaja za letos realna številka, če seveda ne bo drastičnih sprememb na prihodkovni in odhodkovni strani proračuna. Ostajajo pa dejstva, opozarja Bogomir Kovač, da se tako aktualna kot tudi prejšnja vlada ukvarjata zlasti s kratkoročnim reševanjem problemov. Po mnenju ekonomista Vlada Dimovskega je bil izvorni greh storjen v letih 2008 in 2009, ko tedanja vlada ni pravočasno ukrepala, zato se proračunski primanjkljaj iz leta v leto povečuje. Zato se tudi nujno uravnoteženje državne blagajne odmika v prihodnje leto.

Ne spreglejte