SiolNET. Posel danes Novice
4,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje je našel novo službo direktor CSD iz afere koroška dečka

4,38

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Nekdanji direktor Centra za socialno delo Slovenj Gradec Jurij Šumečnik, prva kadrovska žrtev primera koroških dečkov, ima novo službo – v državni energetiki.

Jurij Šumečnik, ki je po izbruhu afere maja odstopil s položaja zaradi ugotovljenih nezakonitosti v primeru koroških dečkov, je po novem zaposlen v družbi ECE, ki se ukvarja s trgovanjem z električno energijo, njen večinski lastnik pa je Elektro Celje.

V ECE so za Siol.net potrdili, da je Šumečnik od 1. septembra tam zaposlen kot strokovni sodelavec. Skrbel bo "za spremljanje zakonskih in podzakonskih aktov, ki so pomembni za delovanje podjetja, pripravo pravilnikov in normativov ter varstvo pri delu".

Zamudili z vlogo babice za rejništvo

Šumečnik je konec maja postal prva kadrovska žrtev primera dveh koroških dečkov, ki ju je CSD Velenje proti volji njunih starih staršev namestil v rejništvo.


Primer koroška dečka: zaradi nepravilnosti odstopil direktor CSD Slovenj Gradec

Kdo bodo novi šefi državnih podjetij?


Odstop je ponudil po tem, ko je upravna inšpekcija ugotovila, da slovenjegraški center, ki ga je vodil Šumečnik, vloge babice koroških dečkov za izvajanje rejniške dejavnosti ni pravočasno oddal v reševanje pristojnemu organu. S tem je kršil pravice stranke do odločanja v zakonitem roku.

Žrtveno jagnje ministrice iz iste stranke

"Sam nisem naredil nič narobe, se pa glede na ugotovitve upravne inšpekcije čutim objektivno odgovornega," je takrat dejal Šumečnik. Ministrica Anja Kopač Mrak je njegov odstop sprejela. Slaba dva tedna zatem je odstopila tudi direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik.

Šumečnik je tedaj v političnih krogih veljal za žrtveno jagnje, saj je s hitrim odstopom pomagal ublažiti vse večji pritisk javnosti na ministrico. Morda tudi zato, ker gre za vplivnega člana stranke SD, iz katere prihaja tudi Kopač-Mrakova. Šumečnik je namreč vodja koroške SD, leta 2012 pa je kandidiral tudi na volitvah za župana Slovenj Gradca.

Sedež podjetja ECE v Celju:

Prvi nadzornik Elektra Celje je član SD

Leta 2014 ga je svet CSD Slovenj Gradec, v katerem so imeli večino Šumečnikovi strankarski kolegi, imenoval za direktorja. 

Kadri SD in vladajoče koalicije imajo pomembno vlogo tudi v skupini Elektro Celje, v kateri je po novem zaposlen Šumečnik. Nadzorni svet Elektra Celje vodi Mirjan Trampuž, občinski svetnik SD v Mengšu. Direktor Elektra Celje Boris Kupec pa je na državnozborskih volitvah leta 2014 kandidiral na listi SMC v Žalcu.

Politična delitev energetskih podjetij

Že pred časom smo poročali, da so si stranke vladajoče koalicije po informacijah iz več virov ob spomladanskem imenovanju direktorjev treh državnih elektrodistribucijskih podjetij razdelile položaje.

Po tem nikoli zapisanem dogovoru je SD pripadel Elektro Maribor, v katerem je nov mandat dobil dolgoletni član te stranke Boris Sovič, SMC je dobila Elektro Celje, DeSUS pa proste roke v Elektru Primorska, v katerem je pozneje nov mandat še pred poletjem dobil Uroš Blažica.

Od razpisa do zaposlitve v dvanajstih dneh

Na ECE so zanikali, da bi bila Šumečnikova zaposlitev kakorkoli povezana z dejstvom, da prvi nadzornik Elektra Celje prihaja iz SD. Pojasnili so, da je nadzorni svet Elektra Celje pristojen le za dajanje mnenja o imenovanju nadzornikov in poslovodij odvisnih družb. "To na primer za delovno mesto Strokovni sodelavec I zagotovo ni," so poudarili.

Kljub temu je mogoče opaziti, da se jim je v ECE z iskanjem novega sodelavca očitno zelo mudilo. Razpis so namreč na zavodu za zaposlovanje objavili 19. avgusta. Že dvanajst dni pozneje pa je Šumečnik začel delo v novi službi.

Za komentar smo se želeli obrniti tudi osebno na Šumečnika, a so nam iz podjetja sporočili, da izjave lahko daje le vodstvo družbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 145
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin