SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajci najboljši zaposlovalci v industriji obnovljivih virov energije

2

termometer

Število zaposlenih v industriji obnovljivih virov energije se je v globalnem merilu lani povečalo za 14 odstotkov. Največ delovnih mest je na Kitajskem, v Braziliji in ZDA.

Obnovljivi viri energije – vodna, sončna in vetrna energija, biomasa, biogorivo in geotermalna voda – na eni strani predstavljajo boljšo prihodnost za naš planet, na drugi strani pa se v tej industriji odpirajo nova delovna mesta. Samo lani se je v svetovnem merilu v tem sektorju število delovnih mest povečalo za 14 odstotkov na 6,5 milijona.

Največ delovnih mest v sončnih elektrarnah Glede na poročilo Mednarodne agencije za obnovljive vire energije IRENA je v svetovnem merilu največ delovnih mest v proizvodnji sončne energije, kjer je zaposlenih 2,27 milijona ljudi. V proizvodnji biogoriv je zaposlenih 1,45 milijona ljudi, v proizvodnji vetrne energije pa 830 tisoč ljudi.

Skoraj polovica delovnih mest na Kitajskem Daleč največ oziroma 40 odstotkov vseh delovnih mest na področju obnovljivih virov energije je na Kitajskem, kjer je v tem sektorju zaposlenih kar 2,6 milijona ljudi. Dve tretjini teh delovnih mest je v proizvodnji sončne energije, kjer se je število delovnih mest v zadnjih dveh letih potrojilo.

Brazilska industrija obnovljivih virov energije medtem zaposluje 890 tisoč ljudi, ameriška pa 630 tisoč. V obeh državah prevladujejo delovna mesta v proizvodnji biogoriv.

V Sloveniji le 5700 delovnih mest Za Evropsko unijo so zadnji razpoložljivi podatki iz leta 2012, ko je bilo v tem sektorju skupaj zaposlenih 1,2 milijona Evropejcev. 60 odstotkov vseh teh delovnih mest je bilo v Nemčiji, Španiji, Franciji in Italiji, največ v Nemčiji, 371 tisoč, in Španiji, 114 tisoč.

Vse več delovnih mest v industriji obnovljivih virov energije je po podatkih EurObserv'ER-ja tudi v Sloveniji. Med letoma 2008 in 2012 se je število potrojilo, leta 2008 je bilo v tem sektorju zaposlenih 1680 ljudi, leta 2012 pa 5705. Največ v proizvodnji sončne energije in biomase, najmanj pa v proizvodnji vetrne energije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin