Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2019,
11.58

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Natisni članek

Adria Airways

Sreda, 2. 10. 2019, 11.58

4 leta, 6 mesecev

Kdo bo vodil stečaj Adrie Airways

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Adria Airways | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Okrožno sodišče v Kranju je danes po pričakovanju ugodilo predlogu za začetek stečajnega postopka Adrie Airways, našega največjega letalskega prevoznika.

Upniki, med njimi tudi potniki, ki so kupili karte, a je Adria že pred tem prenehala z letenjem, morajo v treh mesecih prijaviti svoje terjatve do Adrie ter morebitne ločitvene in izločitvene zahtevke. Zadnji dan za prijavo je 3. januar 2020.

Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Janeza Pustatičnika, ki po zadnjih podatkih vodi 64 insolvenčnih postopkov, torej stečajev in prisilnih poravnav družb ter osebnih stečajev. Med njimi ni večjih gospodarskih družb. Deluje prek svojega podjetja Insolvia, ki je lani ustvarilo okoli 115 tisoč evrov prihodkov.

Nekoč je bil direktor trženja na Vzajemni, ko jo je vodil še Boštjan Aver, član uprave pa je bil njegov brat Peter Pustatičnik. Pozneje je imel Janez Pustatičnik tudi ambicije po članstvu v upravi zdravstvene zavarovalnice, a ga je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) označila kot neustreznega. Odločitev je izpodbijal na vrhovnem sodišču, a je spor izgubil.

Marjan Šarec
Novice Šarec o Adrii Airways: "Zafurali" so jo že zdavnaj, tudi nekateri, ki danes ponujajo čudežne rešitve

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Že lani več kot 60 milijonov evrov dolgov

Janez Pustatičnik bo v naslednjih mesecih ugotavljal, koliko dolgov ima Adria in koliko premoženja je v stečajni masi.

Po podatkih iz konca lanskega leta je dolgov do dobaviteljev, lizinških družb, letališč, zaposlenih in drugih upnikov že za več kot 60 milijonov evrov. Ob tem je imela za več kot 14 milijonov evrov negativnega kapitala. Poleg tega je Adria tudi v letošnjem letu poslovala negativno in še slabše od lanskega leta, ki je bilo eno najslabših v zgodovini družbe.

Med večjimi upniki so po naših informacijah: 

- Kontrola zračnega prometa, ki je v državni lasti in ji Adria dolguje 600 tisoč evrov, poplačuje pa se iz "terjatev, ki jih ima Adria Airways za čarterske polete do Kompasa".

- že pred tem je morala Adria prekiniti sodelovanje z Adrio Airways Tehniko, ki je servisirala njena letala. Namesto denarja je Adria Airways Tehnika od Adrie prejela hangar na Brniku, vendar ji je Adria po naših informacijah še vedno ostala dolžna.

- neporavnanih je ostalo tudi za 1,5 milijona evrov dolgov do Eurocontrol, evropskega regulatorja zračnega prometa. Da je Adria sploh še lahko letela, so po naših informacijah morali te obveznosti poravnavati kar lizinške hiše, od katerih je Adria najemala letala.

- 558 zaposlenih, ki bodo v kratkem dobili odpovedi delovnih razmerij, so zaman čakali na obljubljeno preostalo četrtino plače za mesec avgust. Vsega skupaj naj bi jim ostali dolžni 600.000 evrov.

Bo stečajni upravitelj preverjal svetovalne posle?

V kratkem bo znano tudi, ali je Adria v celoti poravnala obveznosti do podjetja 4K Invest International, ki ji je v zadnjih letih na podlagi svetovalnih pogodb izstavil milijonske račune. Če bo v poslih Adrie z njenim lastnikom ugotovil oškodovanje, jih lahko stečajni upravitelj izpodbija in zahteva vračilo denarja.

A vprašanje, če bo nemški sklad 4K Invest, ki je prevzel Adrio in nekatere druge naložbe, takrat še obstajal. V začetku tega tedna je namreč ugasnila njegova uradna spletna stran. Kot smo razkrili, je njihovo luksemburško podjetje 4K Invest Central že likvidiralo vse druge naložbe. V njegovih bilancah je ostala le še Adria Airways.

Adria Airways | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kaj je še ostalo v stečajni masi?

Za zdaj je nejasno koliko, če sploh kaj, bodo upniki prejeli iz stečajne mase. Adria namreč nima v lasti nobenega večjega premoženja, saj so vsa letala v najemu od lizinških družb. Edina vrednost družbe je vzpostavljena letalska operacija, torej letala s posadko. Vendar je Adria po tem, ko je na sodišče vložila zahtevo za začetek stečaja, samodejno ostala brez licence za letenje.

Zavod za zaposlovanje na pomoč zaposlenim

Začetek stečaja Adrie Airways je najbolj boleč za 558 zaposlenih. Da bi bili ustrezno informirani in bi čim lažje prešli v odkrito brezposelnost, bodo predstavniki Zavoda za zaposlovanje stopili v kontakt s stečajnim upraviteljem ter z njim dogovorili možnosti, kako tem delavcem pomagati v Sloveniji in EU.

Adrijini delavci lahko sicer postopek prijave na zavod opravijo osebno na najbližjem območnem uradu, elektronsko, po pošti ali po pooblaščencu. Za prijavo potrebujejo osebni dokument, delovno knjižico (če jo imajo) in številko osebnega transakcijskega računa. 

Postopek lahko sprožijo kadarkoli po prenehanju zavarovanja na podlagi delovnega razmerja oz. po poteku odpovednega roka, če želijo vložiti zahtevek za denarno nadomestilo, pa se morajo prijaviti in zahtevek vložiti najpozneje v roku 30 dni po prenehanju delovnega razmerja. Kdor bo ta rok zamudil, se mu bo skupna dolžina prejemanja nadomestila skrajšala za koledarske dneve, ki pretečejo od 31. dneva po prenehanju zavarovanja do dneva vložitve zahteve. Vlogo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila se izpolni in odda ob prijavi v evidenco brezposelnih. (STA)

Adria je imela konec lanskega leta za okoli 15 milijonov evrov terjatev do poslovnih partnerjev, med katerimi so turistične agencije, vendar so te po vsej verjetnosti že zastavljene oziroma se bodo z njimi poplačali največji upniki družbe.

Danes je v stečaju končala tudi hčerinska družba Adria Airways Letalska šola, ki je imela že več tednov blokirane račune.

Bilance Adrie Airways za zadnja tri leta, odkar je v lasti nemškega sklada 4K Invest, sicer niso verodostojne. V njih se zaradi računovodskih trikov, s katerimi so Adrio reševali pred stečajem, skriva visoka izguba, družba pa je najmanj od konca lanskega leta globoko insolventna.

Adria Airways
Novice Konec je: Adria Airways gre v stečaj
Bled
Novice Zaradi Adrie zaskrbljeni v turizmu: Slovenijo si bodo zapomnili po slabih izkušnjah

 

 

Ne spreglejte