Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
7. 1. 2014,
16.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

startup

Torek, 7. 1. 2014, 16.41

7 let, 2 meseca

Katere so najbolj vroče startup podjetniške ideje preteklega leta?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Revija Forbes je z globalnega seznama 300 najuspešnejših start up podjetij v lanskem letu izluščila sedem najbolj vročih. Vsako izmed njih je povzročilo pravi poslovni pretres v svoji panogi.

Čeprav je bilo pri nastajanju globalnega seznama po besedah Forbsovih novinarjev zaznati drugačne vrste izzive podjetij, kot jih imajo ameriški startupi, pa se kljub temu vse več mednarodnih startupov seli v ameriško poslovno okolje. Tu iščejo sredstva ali mentorstvo za razvoj najboljših podjetniških idej. Globalizacija se tako dogaja hitreje, kot se zdi.

Pri izboru so se pri Forbsu osredotočili na najboljše podjetniške ideje, ki edinstveno rešujejo težave lokalnih razmer. Kateri so najbolj vroči globalni startupi, si preberite spodaj:

EyeEm Berlinskemu podjetju je z nadgradnjo funkcij dobro znanega Instagrama uspelo število uporabnikov mobilne aplikacije EyEm povečati za 900 odstotkov. Od ustanovitve leta 2011, ko je njihovo aplikacijo uporabljal le milijon uporabnikov, si jo je na svoje pametne telefonu namestilo že deset milijonov ljubiteljskih fotografov. Aplikacija EyEm namreč prav tako omogoča neposredno dodajanje filtrov na fotografije in povezovanje z drugimi uporabniki. Poleg tega lahko tu fotografije nalagamo še v različne tematske skupine in spremljamo, kaj so v objektiv ujeli drugi uporabniki. Na voljo je seveda tudi možnost neposrednega objavljanja izdelkov na družbena omrežja.

Instabeat Naprava, nameščena na plavalna očala, plavalcem omogoča spremljanje srčnega utripa, porabljene kalorije in preplavano razdaljo. Vsi ti podatki se shranjujejo, po treningu pa jih je mogoče prenesti na računalnik in podrobneje analizirati. Nekdanji plavalec in ustanovitelj podjetja Libanonec Hind Hobeika je za serijsko proizvodnjo visokotehnološke naprave zbral 50 tisoč dolarjev. Očala bo mogoče kupiti že v prvem četrtletju tega leta.

Tambero Argentinski startup je z aplikacijo Tambero uspel prepričati že 35 tisoč kmetij v 120 državah po svetu, namenjena pa je vzgoji plemenske živine, pa tudi pridelavi mleka in vzgoji sadik. Kmetovalcem je dostopna na računalnikih, mobilnih in tabličnih napravah, z njo pa lažje predvidevajo število rojstev živali, spremljajo njihov razvoj in beležijo ključne spremembe.

Thalmic Labs Posebna zapestnica Myo spominja na pripomoček iz znanstvenofantastičnih filmov. Meri električne impulze v mišicah, z njimi pa brezžično upravlja različne elektronske naprave, od telefonov do računalnikov in drugih elektronskih naprav. Vse, kar je treba storiti, je premikanje podlakti in roke. Kanadsko podjetje je za proizvodnjo naprave uspelo zbrati 14,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala, nad izumom pa so navdušeni tudi znanstveniki. Še pred serijsko proizvodnjo so uspeli v prednaročilu prodati 25 tisoč primerkov, ki so v skupni vrednosti ocenjeni na 4,5 milijona dolarjev.

Trustev Irska aplikacija Trustev preverja identiteto spletnih nakupovalcev, ki ga prek različnih računov družbenih omrežij ustvarjajo digitalni "prstni odtisi". Z njimi uporabniki potrjujejo svojo identiteto, kar zanj morda ni toliko razveseljivo, kot za vse večje število spletnih prodajaln. Aplikacija namreč zmanjšuje možnost zlorabe kreditnih kartic ali kraje identitete uporabnikov. Prav tako na varen način shranjuje uporabnikove podatke o nakupu in dostavi blaga. Ustanovitelja startupa Pat Phelan in Chris Kennedy sta od ustanovitve leta 2012 uspela zbrati tri milijone evrov zagonskega kapitala.

RidingO V tretjem največjem indijskem mestu Bangalore, poznanem kot indijska Silicijeva dolina, vsak dan na cesto prihrumi tisoč novih avtomobilov. Da bi se izognili prometni gneči, so ustvarjalci aplikacije RidingO vse svoje moči usmerili v sistem skupne uporabe avtomobilov. RidingO ponuja najem avtomobila po ceni vožnje v klimatiziranem avtobusu, kar je bistveno ceneje od vožnje s taksiji. Od ustanovitve maja 2013 se je v testnem obdobju sistemu pridružilo 2500 registriranih uporabnikov, v celoti pa naj bi sistem zaživel letos.

YPlan Litvanska finančnika Rytis Vitkauskas in Viktoras Jucikas sta razvila mobilno aplikacijo YPlan, ki na pametnem telefonu ponuja seznam najboljših prireditev v Londonu in New Yorku, seznam pa nameravata v prihodnjih letih razširiti na več sto mest po svetu. Vstopnico lahko z nekaj kliki kupite tudi prek telefona. Podjetje je bilo ustanovljeno novembra 2012 v Londonu, v enem letu so uspeli prepričati pol milijona uporabnikov. Lani so zbrali 13,7 milijona dolarjev kapitala, med vlagatelji je tudi Ashton Kutcher.

Ne spreglejte