Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
14.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

prevozi Sindikat mladi plus Uber

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 14.44

7 let, 2 meseca

Kako ameriška multinacionalka odgovarja slovenskim sindikatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Volvo Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški ponudnik prevozov Uber si želi v Ljubljani ponuditi celovito licencirano storitev, ki bo v skladu z vsemi zakoni in drugimi predpisi. "To pomeni, da bodo ponudniki storitev licencirana podjetja, ki zaposlujejo voznike, in licencirani samostojni podjetniki, ki bodo morali izpolnjevati najstrožje varnostne standarde," so poudarili.

"Uberjeva digitalna platforma bo zagotavljala transparentnost in sledljivost vseh plačil ter preprosto in obenem popolno pobiranje davkov," so v Uberju poudarili v odzivu na novinarsko konferenco sindikatov, ki so proti vstopu Uberja v Slovenijo.

V Uberju so ob tem spomnili, da na Dunaju, v Stockholmu, Parizu, Zagrebu in v mnogo drugih mestih v 21 državah EU ponujajo nove priložnosti za delo ljudem, ki jih najbolj potrebujejo. V Ljubljano želijo vstopiti z najpogostejšo storitvijo UberX, v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pa tudi s storitvijo Uber Ljubljana – prevoz z električnimi vozili.

Sindikati proti prihodu Uberja

Sindikat Mladi plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Svetovalnica za migrante so proti vstopu Uberja v Slovenijo. Ta bo namreč po njihovem mnenju še poslabšal že tako negotove razmere v izvajanju taksi prevozov – s prihodom Uberja naj bi se povečal razred prekarnih delavcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus, se je treba vprašati, ali želi naša država spodbujati prekarne oblike dela in množično ustanavljanje samostojnih podjetnikov, pri čemer je položaj teh ljudi negotov.

"Cerarjeva vlada prodaja buče"

"Digitalizacija lahko prinaša napredek, digitalizacija kot nove tehnologije in razvoj sta nekaj pozitivnega, ni pa nujno, da je digitalizacija vedno povezana s prekarizacijo," je dejala in kot največjo napako Uberja izpostavila, da se ta spreneveda, da ni delodajalec, kar v praksi je.

Po besedah Jarčeve se je treba boriti za dostojno delo, ne pa se sprijazniti z "bučami", ki jih prodajata vlada in ministrstvo za javno upravo. Goran Lukič iz Svetovalnice za migrante je ob tem spomnil, da je minister za javno upravo Boris Koprivnikar septembra v ZDA z Uberjem podpisal pismo o nameri o sodelovanju, Uber pa naj bi v Slovenijo vstopil, ko bo država posodobila zakonodajo.

 

Ne spreglejte