Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
18.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boštjan Jazbec Banka Slovenije

Torek, 26. 11. 2013, 18.15

7 let, 2 meseca

Jazbec: Organom se trudimo omogočiti, da opravijo svoje delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na petkov poziv poslanca SDS Vinka Gorenaka zagotovil, da se pristojnim organom trudijo omogočiti, da opravijo svoje delo.

Svet Banke Slovenije je danes obravnaval odgovor guvernerja Boštjana Jazbeca na petkov poziv poslanca SDS Vinka Gorenaka, naj zaradi onemogočanja učinkovitega preiskovanja sumov kaznivih dejanj v zvezi s slabimi krediti ukrepa zoper Novo Ljubljansko banko (NLB). Gorenak je Jazbeca v petek pozval, naj v okviru svojih zakonskih pristojnosti ukrene vse potrebno proti vodstvu NLB, da bo ta odpravila vse ovire ter policiji in tožilstvu nemudoma omogočila takojšen dostop do vseh podatkov, ki so potrebni za učinkovito delo na področju preiskovanja sumov kaznivih dejanj v zvezi s slabimi krediti.

NLB s pomisleki glede posredovanja podatkov policiji Jazbec v odgovoru Gorenaku pojasnjuje, da je največja slovenska banka Banko Slovenije pred časom sama seznanila s pomisleki njenih strokovnih služb glede posredovanja podatkov policiji v luči določb zakona o bančništvu.

V zvezi s tem so Banko Slovenije zaprosili za stališče in sestanek. Banka Slovenije je na sestanku, ki je potekal septembra, predstavnikom NLB pojasnila svoja stališča in tolmačenje zakonskih določb v zvezi z varovanjem zaupnih podatkov.

V Banki Slovenije menijo, da banka v primerih, ko pristojni organi zahtevajo podatke na podlagi drugih zakonov, s posredovanjem podatkov ne krši zakona o bančništvu, še zlasti pa mora banka v primerih, ko sama podaja kazenske ovadbe, priložiti vse ustrezne dokaze.

Sestanek tudi s predstavniki policije in specializiranega državnega tožilstva Nedolgo po omenjenem sestanku in posredovanem pravnem mnenju NLB so imeli v Banki Slovenije na lastno pobudo sestanek tudi s predstavniki policije in specializiranega državnega tožilstva, kjer so v okviru izmenjave mnenj za utrjevanje in izboljšanje medsebojnega sodelovanja pojasnili tudi razumevanje Banke Slovenije v zvezi s problematiko posredovanja zaupnih podatkov.

Jazbec je ob tem dodal, da tudi zadnja dopolnitev zakona o bančništvu, ki bolj jasno določa izjemo od dolžnosti varovanja zaupnih podatkov, če banka posreduje podatke pristojnim organom zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja, potrjuje stališča Banke Slovenije, ki so jih posredovali tako NLB kot tudi pristojnim organom.

Podaljšanje zastaralnih rokov na njihov štirikratnik Glede same odgovornosti uprav bank Jazbec Gorenaku sporoča še, da dopolnitev navedenega zakona tudi glede kazenske in odškodninske odgovornosti, povezane z opravljanjem funkcije člana organa vodenja ali nadzora banke, prinaša podaljšanje splošnih zastaralnih rokov, in sicer na njihov štirikratnik.

Svet Banke Slovenije je danes obravnaval še tekoče nadzorniške zadeve, spremenili pa so tudi sklep o minimalnih zahtevah za zagotavljanje ustrezne likvidnosti bank in hranilnic. Banke bodo morale poročati o tokovih likvidnosti, kar naj bi pozitivno prispevalo h kakovosti upravljanja z likvidnostjo v bankah.

Ne spreglejte