Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
13.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 13.12

7 let, 2 meseca

Javne finance je treba bolj zavarovati!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako trdi prvi mož računskega sodišča Igor Šoltes, ki se v Ljubljani udeležuje tokratnih izobraževalnih tožilskih dni .

Gospodarski kriminal se je v zadnjih letih zelo "razlezel", kar zgovorno potrjujejo tudi vse pogostejše hišne preiskave pri nekaterih udeležencih tajkunskih afer. Vse večja težava pa je tudi javnofinančni kriminal, kar priznava tudi prvi mož računskega sodišča Igor Šoltes.

Zakaj se je v zadnjih letih tako malo naredilo na tem področju? Mi že dlje časa opozarjamo, da je del gospodarskega kriminala tudi tako imenovani javnofinančni kriminal. To so dejanja, s katerimi se posredno ali neposredno oškoduje javne finance. Zato tudi menimo, da je treba zelo zelo podrobno "pogledati" v kazenski zakon, ali ustrezno ureja ali bolje "ščiti" to področje gospodarskega kriminala.

Najbrž ne? No, ravno naša razmišljanja na računskem sodišču so se začela prav zaradi neizpodbitnih dejstev, ki govorijo o tem, da je računsko sodišče od leta 2000 do zdaj vložilo 44 naznanil kaznivih dejanj, od tega pa je le pet primerov doživelo izdajo sodbe, pa še te bolj zaradi procesnih razlogov, pa tudi vse te odločbe še niso dokončne. Pravnomočni sta le dve, v dveh primerih je vložena pritožba, za eno pa ni podatka o pravnomočnosti odločbe. Od skupno 44 primerov je še 13 zadev v postopku, v kar 26 primerih so bile ovadbe zavržene … Žalostno je, da je to tako. Razlog za to je po našem mnenju mogoče najti tudi v pomanjkljivi zaščiti področja inkriminacije javnih financ, ki jo predvideva veljavna zakonodaja.

Po vašem mnenju so torej nujne spremembe kazenskega zakona? Zagotovo. Mi pričakujemo, da bodo predlogi sprememb luč sveta ugledali vsaj v začetku prihodnjega leta.

Pa verjamete, da je v parlamentu dovolj politične volje za sprejem sprememb? To bomo videli. Upam pa si trditi, da nihče od poslancev ne more reči, da mu ni v interesu, da se javne finance zavarujejo!

Ne spreglejte