Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
12.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 12.37

7 let, 2 meseca

Januarja v Sloveniji 0,8-odstotno znižanje cen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se januarja vnovič znižale. V primerjavi z decembrom so bile v povprečju nižje za 0,8 odstotka, predvsem na račun posezonskih razprodaj.

Rast cen na letni ravni se je nekoliko znižala in je zdaj 1,8-odstotna - v enakem obdobju lani je bila 1,5-odstotna, so danes pojasnili na državnem statističnem uradu. "To je že tradicionalno negativna mesečna inflacija, torej kot v predhodnih letih. Na to so kot ponavadi vplivali sezonski dejavniki, predvsem razprodaje obleke in obutve ter športne opreme," je povedala namestnica generalne direktorice statističnega urada Genovefa Ružič. Januarja so se tako cene v skupini obleka in obutev znižale v povprečju za 15,4 odstotka. Oblačila so se na račun razprodaj pocenila za 16,1 odstotka, obutev za 15,3 odstotka ter oblačilni dodatki za 3,8 odstotka. Do znižanje cen je prišlo tudi v skupinah rekreacija in kultura (za 2,1 odstotka), komunikacije (za 0,4 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 0,3 odstotka).

V skupini rekreacija in kultura se je - prav tako zaradi nižjih cen na posezonskih razprodajah - najbolj pocenila oprema za šport (za 11 odstotkov), opaznejše pocenitve pa so bile tudi pri počitnicah v paketu (za 5,8 odstotka). Najbolj pa so se podražile igre in igrače (za 2,6 odstotka).

V skupini komunikacije so se najbolj pocenile poštne storitve (za 7,4 odstotka), in sicer zaradi oprostitve plačila DDV pri nekaterih poštnih storitvah.

Na gibanje cen v skupini alkoholne pijače in tobak so najbolj vplivale nižje cene vina (za 2,4 odstotka). Zvišanje cen pa so statistiki zabeležili pri žganju (za 0,9 odstotka).

Pač pa so se v januarju cene zvišale v skupinah hrana in brezalkoholne pijače (za 2,4 odstotka), stanovanje (za 1,6 odstotka), izobraževanje (za 0,6 odstotka), zdravje (za 0,5 odstotka), prevoz (za 0,4 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve ter stanovanjska oprema (za 0,3 odstotka).

V skupini hrana in brezalkoholne pijače so na zvišanje cen vplivale višje cene zelenjave (za 9,9 odstotka), sadja (za štiri odstotke), mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 2,8 odstotka), olja in maščob (za dva odstotka), sladkorja in konditorskih izdelkov (za 1,7 odstotka).

Zvišale so se tudi cene svežega in predelanega mesa (za 1,6 odstotka), drugih prehrambenih izdelkov (za 1,4 odstotka), brezalkoholne pijače ter kruha in izdelkov iz žit (za 0,7 odstotka). Pocenile pa so se sveže in predelane ribe (za 0,6 odstotka).

Na gibanje cen v skupini stanovanje so najbolj vplivale višje cene goriv in energije (za 2,7 odstotka). Znotraj te podskupine so bila tekoča goriva dražja (za pet odstotkov), trda goriva (za 3,8 odstotka), plin (za 3,1 odstotka), električna ter daljinska energija (za 1,8 odstotka oz. 1,4 odstotka).

Na zvišanje cen v skupini izobraževanje so vplivale višje cene izobraževalnih tečajev (za 4,1 odstotka), medtem ko so cene predšolskega in visokošolskega izobraževanja ostale nespremenjene.

V skupini zdravje so se bolnišnične storitve podražile za odstotek, zdravstvene, zobozdravstvene in druge storitve za 0,7 odstotka ter zdravila in drugi medicinski izdelki za 0,3 odstotka.

V skupini prevoz so se najbolj zvišale cene goriv in maziv (za dva odstotka), rezervnih delov (za 1,3 odstotka) ter vzdrževanja in popravila vozil (za odstotek), najbolj znižale pa cene v letalskem potniškem prometu (za 6,2 odstotka) ter cene rabljenih osebnih avtomobilov (za 2,7 odstotka).

Ne spreglejte