SiolNET. Posel danes Novice
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

HSE ima novega direktorja

1,16

termometer

Tomaž Štokelj | Tomaž Štokelj je karierno pot začel kot elektroinženir v Soških elektrarnah Nova Gorica in jo nadgrajeval kot mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je tudi magistriral in doktoriral. | Foto: HSE
Tomaž Štokelj je karierno pot začel kot elektroinženir v Soških elektrarnah Nova Gorica in jo nadgrajeval kot mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Foto: HSE

Nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so za novega generalnega direktorja imenovali Tomaža Štoklja. Štiriletni mandat bo nastopil jutri.

Tomaža Štoklja so kot najresnejšega kandidata za prevzem funkcije omenjali tudi mediji, po navedbah iz HSE pa je bil izbran med več predlaganimi kandidati na podlagi osebnega povabila nadzornikov in priporočila zunanje kadrovske agencije.

Prva nadzornica Nevenka Hrovatin je zapisala, da so Štoklja, ki praktično celotno kariero dela v energetiki in panogo "pozna do njene obisti", soglasno ocenili kot najprimernejšega kandidata za vodenje družbe.

"Pričakujemo, da bo s svojimi kompetencami in izkušnjami pomembno pripomogel k premoščanju izrednih razmer na področju oskrbe z električno energijo v Sloveniji ter k ohranjanju položaja največjega slovenskega proizvajalca in enega vodilnih trgovcev z električno energijo v regiji," so njene besede povzeli v HSE.

Štokelj je sicer karierno pot začel kot elektroinženir v Soških elektrarnah Nova Gorica in jo nadgrajeval kot mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je tudi magistriral in doktoriral.

Na prelomu tisočletja je po pojasnilih HSE sodeloval pri vzpostavitvi trga z električno energijo ter bil zadolžen za postavitev trgovanja v nastajajoči družbi HSE. Leta 2002 je postal izvršni direktor trženja v HSE in bil odgovoren za prodajo elektrike in sistemskih storitev ter trgovanje z elektriko in ostalimi produkti, kot so ogljični kuponi, plini, certifikati za obnovljive vire energije itd.

Funkcijo je opravljal do 2017 in bil v tem času tudi direktor več družb, ki jih je HSE odprl v tujini za potrebe trgovanja z električno energijo, ter član upravnega odbora termoelektrarne Russe v Bolgariji.

Po odhodu iz HSE je opravljal svetovalne storitve na področju trga z elektriko in učinkovite rabe energije, vodil projekte za družbe s področja energetike ter sodeloval pri postavitvi in vodil družbo GGE Italija. Od 2021 je bil zaposlen v družbi Gen-I v okviru skupine Gen kot direktor strateškega upravljanja portfeljev.

V HSE so ob Štokljevem imenovanju zapisali, da skupino kot enega od dveh stebrov slovenske energetike v prihodnjem obdobju čakajo številni izzivi. Ti so, kot so navedli, povezani z zagotavljanjem varne in zanesljive proizvodnje električne energije v proizvodnih objektih skupine, s tvornim sodelovanjem pri načrtovanju in izvajanju nacionalnih in evropskih strategij spopadanja z energetsko krizo ter z nadaljevanjem pobud in aktivnosti na področju zelenega prehoda.

"Skupina HSE mora postati nosilec zelenega prehoda," je ob imenovanju zapisal Štokelj, ki bo na položaju nasledil Viktorja Vračarja. Ta bo v torek prevzel vodenje Termoelektrarne Šoštanj.

Kot prvo nalogo je Štokelj omenil zagotavljanje zadostne in zanesljive ter cenovno konkurenčne proizvodnje elektrike ter nemoteno oskrbo slovenskih odjemalcev v času energetske krize. Napovedal je tudi, da bo skupina HSE s pospešenimi investicijami v obnovljive vire energije, vire fleksibilnosti in v razvoj novih storitev igrala vodilno vlogo pri ekonomsko in socialno pravičnemu zelenemu prehodu energetike s ciljem čim večje dolgoročne samooskrbnosti slovenskega elektroenergetskega sistema.

Z imenovanjem Štoklja na čelo HSE imata tako novo vodstvo oba stebra slovenske energetike. S 1. novembrom je namreč vodenje družbe Gen energija kot krovnega podjetja skupine Gen prevzel Dejan Paravan, ki je pred tem deloval v upravi Gen-I.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin