Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
11.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 28. 3. 2013, 11.43

7 let, 2 meseca

Hrvaška, naslednji bolnik EU-ja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Münchenski dnevnik Sueddeutsche Zeitung je prepričan, da Hrvaška lahko postane naslednja država EU-ja, zaradi katere bo v Bruslju mnoge bolela glava.

Zdaj ko je jasno, da je uradni Bruselj dokončno odprl vrata novi članici Evropske unije, se mnogi sprašujejo, ali je naša južna soseda zares pripravljena za vstop med evropsko 28-terico. Zelo skeptični so v nemškem časopisu Sueddeutsche Zeitung, kjer se sprašujejo, ali se lahko ponovi že videna evropska zgodba. Romunija in Bolgarija nista bili zreli za vstop v EU Ko sta leta 2007 Romunija in Bolgarija vstopali v evropsko družino držav, so mnogi dobronamerno opozarjali, da državi še nista bili politično, še pa manj gospodarsko, zreli oziroma pripravljeni na vstop v Unijo. Zdaj se pojavlja tudi strah ob vstopanju Hrvaške. Evropska komisija je na 15 straneh poročila ocenila, da je Hrvaška pripravljena za vstop v EU. Pa je res, se sprašuje omenjeni münchenski dnevnik.

Hrvaška ni pripravljena na izzive, ki jih prinaša EU Tako kot v dodobra obubožani Grčiji, da Ciper pustimo ob strani, je tudi naša južna soseda država, kjer posamezne privilegirane skupine še vedno deljeno vladajo, državni sektor je prenapihnjen, za silo deluje pravosodje, kljub številnim reformam pa je korupcija zelo razširjena, hrvaško gospodarstvo pa ni pripravljeno na izzive, ki jih prinaša članstvo v EU-ju. Tako so vstopanje Hrvaške v EU komentirali v omenjenem, sicer ne največjem, nemškem dnevniku. Na pomanjkljivosti Hrvaške opozarjajo tudi IMF, OZN, Transperency International … Kot piše Sueddeutsche Zeitung, se zdi, da je uradni Bruselj prezrl ta dejstva, pa čeprav so, kot trdi omenjeni nemški dnevnik, te hrvaške pomanjkljivosti jasno opredeljene v poročilih mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke, OZN-ja in organizacije Transperency International.

Ne spreglejte