Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2020,
9.47

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Natisni članek

Hit

Torek, 10. 3. 2020, 9.47

4 leta, 1 mesec

Hit začasno zapira vse igralnice na Goriškem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Uprava družbe Hit je sprejela sklep, da se zaradi preventivnih razlogov, povezanih s širitvijo koronavirusa, ter glede na situacijo na italijanskem trgu, ki je po sklepu italijanske vlade z današnjim dnem v celoti v karanteni, do 20. marca 2020 zaprejo Hitove igralnice na Goriškem.

Kot so sporočili iz družbe, dogajanje v zvezi s širitvijo koronavirusa skrbno spremljajo, zato so se danes odločili za nov previdnostni ukrep. "Gre za začasno zaprtje igralnic na širšem Goriškem (Perla, Park, Drive-in in Aurora), z začetkom danes ob 10. uri. Igralnice bodo predvidoma ostale zaprte do petka, 20. marca 2020.

12312
Novice Karantena v Italiji: ljudi pozivajo, da ostanejo doma, pred trgovinami vrste #video

"Situacija se dnevno spreminja, tako v Sloveniji kot Italiji. Temu moramo prilagoditi tudi naše delovanje. Nov, zagotovo najbolj poslovno obremenjujoč ukrep do zdaj, sprejemamo z namenom zaščite naših zaposlenih in skupnosti," je povedal predsednik uprave družbe Hit Tomaž Repinc.

Zaposleni v igralnicah, ki v prihodnjih dneh ne bodo poslovale, bodo v tem času prejeli odločbe o čakanju na delo, so še sporočili iz družbe. 

Maska koronavirus
Novice Novi ukrepi: na letališču bodo merili temperaturo, kontrole na meji ...

V Cankarjevem domu odpovedali vse prireditve

Eden od ukrepov v Sloveniji, ki jih je na včerajšnji seji sprejel svet za nacionalno varnost, predvideva tudi, da na prireditvah v zaprtih prostorih ne sme biti več kot sto udeležencev. Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo, ki bo delovala 24 ur na dan vse dni v tednu ter bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem.

1312 | Foto:

Skladno s tem so v Cankarjevem domu do 15. marca prestavili ali odpovedali vse prireditve, razen razstav. O nadomestnih datumih prireditev oziroma načinih vračila kupnine bodo obveščali predvidoma po 16. marcu.

Več prostora tudi v kinu

Dodatne preventivne ukrepe so uvedli tudi v ljubljanskem Koloseju. Obiskovalcem kinodvoran so na voljo razkužila, v dvoranah pa so uvedli nov sedežni red, ki dovoljuje večji razmik med obiskovalci – med različnimi skupinami je vsaj en sedež vmes prost, vsaka druga vrsta v dvorani je prazna, število obiskovalcev dvorane pa je omejeno na do 100 ljudi.

V skladu z navodili so ukrepali tudi v Kinu Bežigrad . Redne predstave bodo, ampak bodo omejene na 99 obiskovalcev, so sporočili na Facebooku.

Kdo je upravičen do nadomestila za odsotnost?

Osebe, ki prihajajo z območij z novim koronavirusom, a so zdrave, se lahko normalno vključujejo v delovni kolektiv in nimajo pravice bolniškega staleža. Če delodajalec želi, da takšna oseba ostane doma, je upravičena do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače. Zaradi koronavirusa lahko posameznik pristane v karanteni ali izolaciji.

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdravi osebi odredi karanteno, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava kot visoko rizično. V teh primerih je delavec upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih.

Tisti, ki imajo potrjeno okužbo s koronavirusom in jim lečeči zdravnik odredi izolacijo – ta se izvaja bodisi doma bodisi v bolnišnici –, imajo pravico do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače v višini 90 odstotkov od osnove. Od prvega dne to krije ZZZS. Bolniški list taki osebi izda osebni zdravnik, pri čemer se kot razlog določi izolacija.

V preostalih primerih bolezni, ko ne gre za izolacijo, imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače zaradi odsotnosti zaradi zdravstvenih razlogov.

Nadomestilo plače pripada zavarovancem v breme ZZZS od prvega delovnega dne zadržanosti od dela zaradi določenih okoliščin, med drugim zaradi nege ožjega družinskega člana in spremstva, ki ga odredi osebni zdravnik. V vseh drugih primerih začasne nezmožnosti za delo se nadomestilo plače izplača v breme delodajalca do 31. delovnega dne zadržanosti od dela, v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pa od 31. delovnega dne zadržanosti od dela dalje. Pri tem sicer obstajajo določene izjeme. (STA)

Ne spreglejte