SiolNET. Posel danes Novice
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inšpekcija odločila: v Kemisu črna gradnja tudi odprta nadstrešnica #video

0,80

termometer

Gradbena inšpekcija je odločila, da je v obratu Kemisa na Vrhniki črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov, medtem ko prizidek k njej nima uporabnega dovoljenja, je povedal odvetnik vrhniške občine Tomaž Petrovič. Kemis v teh objektih ne bo smel opravljati dejavnosti.

Po pojasnilih Tomaža Petroviča mora Kemis v skladu z odločbami Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor odprto nadstrešnico v enem letu odstraniti in v njej takoj prenehati opravljati dejavnost. Ko gre za prizidek k nadstrešnici, Kemis prav tako nima uporabnega dovoljenja, zato zanj prav tako velja prepoved opravljanja dejavnosti, poroča STA.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Posel danes Gradbeni inšpektor izdal odločbo glede Kemisa

Direktor Kemisa: Odločbe še nismo prejeli

Novi dve delni odločbi je inšpektorat izdal po tem, ko je že oktobra lani presodil, da je črna gradnja podzemni rezervoar za požarno vodo. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za STA povedal, da odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ponovljen ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po velikem požaru leta 2017 obnovljeni objekti črna gradnja, še niso prejeli. Na Občini Vrhnika, ki je bila prav tako stranka v postopku, je župan Daniel Cukjati povedal, da še čakajo na poročilo odvetnika.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je povedal, da odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ponovljen ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po velikem požaru leta 2017 obnovljeni objekti črna gradnja, še niso prejeli. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je povedal, da odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ponovljen ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po velikem požaru leta 2017 obnovljeni objekti črna gradnja, še niso prejeli. Foto: Andreja Lončar

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem.

Že avgusta lani je sicer gradbena inšpekcija ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja za požarno vodo Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije omenjeni objekti reciklažnega centra, ki so bili obnovljeni po požaru, črna gradnja, in Kemisu takrat naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih, poroča STA.

kemis Novice Kemisu grozi odklop vode

Inšpektorat zahteval, da Kemisu odklopijo vodo

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je ponovno ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila. Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se zaključil pred kratkim.

Inšpektorat je zaradi dejstva, da je podzemni rezervoar črna gradnja, že naložil odklop vode in elektrike temu objektu. V sredo je Elektro Ljubljana Kemisu odklopila elektriko na celotnem kompleksu, danes pa, po poročanju Radia Slovenija, ima podjetje zopet elektriko v vseh objektih, razen na rezervoarju. Inšpektorat pa je od vrhniške komunale zahteval tudi, da Kemisu v roku desetih dni odklopi vodo.

Okoljsko ministrstvo bo v situaciji s Kemisom, ki zaradi odločbe inšpekcije in izklopa elektrike ne more poskrbeti za nevarne odpadke, v okviru zakonskih možnosti zagotavljalo varovanje okolja, je dejal okoljski minister Simon Zajc, ki opravlja tekoče posle. Okoljsko ministrstvo bo v situaciji s Kemisom, ki zaradi odločbe inšpekcije in izklopa elektrike ne more poskrbeti za nevarne odpadke, v okviru zakonskih možnosti zagotavljalo varovanje okolja, je dejal okoljski minister Simon Zajc, ki opravlja tekoče posle. Foto: STA

V podjetju so poteze inšpektorata označili za povsem nerazumne in opozorili, da v primeru odklopa elektrike in vode ne bodo mogli več sprejemati nevarnih odpadkov, ob tem pa ne vedo, kaj bodo z obstoječimi nevarnimi odpadki v objektu. Zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti za Kemis se že pojavljajo opozorila pred novo krizo z nevarnimi odpadki, ki nastajajo v podjetjih in gospodinjstvih, podobno tisti, po požaru leta 2017, poroča STA.

Zajc: V okviru zakonskih možnosti bomo zagotavljali varovanje okolja

Minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki opravlja tekoče posle, je poudaril, da bo ministrstvo za okolje in prostor v situaciji s Kemisom, ki zaradi odločbe inšpekcije in izklopa elektrike ne more poskrbeti za nevarne odpadke, v okviru zakonskih možnosti zagotavljalo varovanje okolja. Kakšne so te možnosti, Zajc ni pojasnil, poudaril pa je nujo po domači obdelavi odpadkov.

Inšpektorji, tako gradbeni kot tudi ostali, lahko delujejo samo v skladu z zakonodajo in tudi tokrat ne more biti drugače, je Zajc dejal novinarjem v Bruslju. Dodal je, da je zakonodaja v takih primerih jasna, in če je objekt črna gradnja, so ukrepi predpisani.

Prav zaradi takih primerov so na ministrstvu pripravili predlog spremembe gradbene zakonodaje, ki pa čaka na sprejem na vladi, saj ta tega ne more sprejeti v času, ko opravlja le tekoče posle. Predlog predvideva, da bi lahko vlada na predlog ministra v primeru, da bi bilo jasno, da je zaradi odločbe inšpektorja ogrožena javna varnost ali varovanje okolja, sprejela sklep, da se izvajanje takšne odločbe odloži.

Ob tem je Zajc ponovil, da je v Sloveniji nastopil čas, da si v nehamo zatiskati oči. "Vzpostaviti moramo sistem ravnanja z vsemi odpadki, tudi s termičnimi objekti za obdelavo nevarnih in nenevarnih odpadkov. Takšne objekte potrebujemo in dlje, kot jim bomo nasprotovali, več težav bomo imeli," je poudaril odhajajoči minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin